İçindekiler
Bu içerik, Klinik Psikolog Öznur Büber tarafından hazırlanmıştır.
Çocuğunuzu göndereceğiniz anaokulu kararı vermek aileler için önemli ve zor bir konudur. Okul öncesi eğitim çocuğun tüm okul hayatının temelinin atıldığı bir süreçtir. Akademik hazırlığın yanında çocukların sosyalleşmesi, akranları ile iletişim kurması, ailesinin dışında farklı bir yetişkin olan öğretmenleri ile bağ kurması, oynayarak öğrenmesi ve sosyal yaşam için gerekli olan toplum kurallarının ve davranış biçimlerinin yavaşça netleşmesi için önem arz etmektedir.
Her ailenin öncelikleri ve ihtiyaçları farklı olabilir. İlk olarak sizin bu süreçteki öncelikleriniz nelerdir? Buradan başlayabilirsiniz, önemli hususlara bakacak olursak;
Eğitim Modeli
Anaokullarında çeşitli eğitim modelleri ve müfredatlar uygulanır. (Waldorf, Montessori vs.) Bu konularda kısa bir bilgi alıp bu eğitim modelinin sizin ihtiyaçlarınız için ve çocuğunuzun ihtiyaçları için hangisinin daha uygun olacağını değerlendirebilirsiniz. Anaokullarının temel öğretim programının yanında öğrenmeyi ve merakını teşvik edici, hayal dünyasını geliştirici, araştırma yapma, inceleme gibi ihtiyaçlarını besleyici ve özgün çalışmalar yapabileceği ortamının olmasının çocuğun tüm gelişim basamaklarını destekleyici olduğu görülmektedir.
Eğitim Felsefesi
Her okulun benimsediği eğitim modeli ile paralel olabilecek bir eğitim felsefeleri vardır. Düşündüğünüz okulun benimsediği eğitim felsefesi nasıl? Bu seçim ailelerin kişisel görüşleri doğrultusunda değişebilir ancak bir anaokulu için her çocuğun biricik olduğunu kabul eden, öğretmenlerinin ve okul çalışanlarının çocuğa yaklaşımında şefkatli ve kapsayıcı bir dili benimsediği, çocuğun bir birey olarak kabul edildiği (bazı aktivitelerde karar alabilme özgürlüğü vs. gibi) bir ortamın oluşturulmasının çocuğun gelişim basamaklarında yaşıtlarına uygun ilerlemesi için önemli olduğu görülmektedir.
Bununla birlikte çocuğun istenen ve istenmeyen davranışı olduğunda okulun yaklaşımı nasıl? Talep edilen bir davranışı yaptığında veya onaylanmayan bir davranışı yaptığında nasıl bir tutum sergileniyor. Bu yaş döneminde çocuklara ödül ve ceza yöntemlerine göre davranış sergilendiğinde çocukların sosyal duygusal gelişimlerini olumsuz etkilediği zaman zaman görülmektedir. Bazı durumlarda motive edici olması için olumlu pekiştireçler kullanılabilir ancak onaylanmayan bir davranışı olduğunda duygusunu yaşamasını fırsat verip yanında kalarak zorlandığı duyguda da destek gördüğü ve sevildiği, bu zorlanma halinin de benimsendiği, çocuğun hatalı davranışından ziyade doğru davranışı için konuşularak kabul edilebilir davranışlara yöneltilen bir yaklaşım benimsenmenin okul ortamı için önemli olduğu görülmektedir.
Öğretmen Bilgisi
Öğretmenlerin mezuniyetleri, aldığı eğitimler, kaç yıllık tecrübeleri olduğu bilgisi istenebilir. Günümüzde CV sormak artık son derece olağan kabul edilmekte ve bir ihtiyaç olarak görülmektedir.
Oryantasyon Süreci
Aileden ilk ayrımlaşmanın olduğu bu dönemde oryantasyon süreci nasıl yönetiliyor? Oryantasyon sürecinde bağlanma temelli olması, alıştırarak, zaman ve alan açarak, kademeli bir şekilde sürecin yönetiliyor olmasının çocuklarının sosyal duygusal gelişimi için önemli olduğu görülmektedir.
Serbest Oyun zamanı
Eğitim modeline göre oyun zamanları hakkında bir fikriniz olacaktır. Ancak günün akışında serbest oyun zamanının ne kadar yer aldığı sorulabilir. Çocuğun duygularını paylaşmayı bu serbest oyun zamanında yaptığı düşünüldüğünde hayali, oyunlarını oynayabileceği zaman, mekân ve fırsat verilmesinin önemli olduğu düşünülmektedir.
Hemşire ve psikolog hizmeti var mı?
Kurum içerinde hemşire sürekli olarak görev alıyor mu? Yaralanmalara ve küçük kazalara nasıl müdahale ediliyor. Düzenli bir hemşire yoksa öğretmenleri ilk yardım eğitimleri tamamlanmış olması, kaza ve yaralanmalara nasıl müdahale edileceği oldukça önem taşımaktadır.
Aynı şekilde okulda düzenli olarak bir psikolog var mı? Süreçte aileler nasıl davranacakları konusunda zorlanabilirler. Çok doğal olan bu süreçte onların doğru yönlendirilmesi ve aynı zamanda çocuklara, öğretmenlere ve okul yöneticilerine çocukları merkeze alan pedagojik olarak çocuğun ihtiyacı olan yaklaşım hakkında öncülük etmesi yine bir anaokulu ortamı için önemli olduğu görülmektedir.
Kaynak;
Devecigil, N. (2022). Işığın Yolu. Doğan Kitap. İstanbul.
Yavuzer, H. (2012). Çocuğunuzun İlk Altı Yılı. Remzi Kitabevi. İstanbul.
Bir önceki yazımız olan Yeni Nesil Ebeveynlik Tutumları başlıklı makalemizde aile, anne bebek ve baba ve bebek hakkında bilgiler verilmektedir.