Ana sayfa Genel Aşk mı Yoksa Narsistik Bir Sevgiye Boğma mı?

Aşk mı Yoksa Narsistik Bir Sevgiye Boğma mı?

306

Narsist bir kişinin aşık olup olamadığı uzun zamandır tartışma konusudur. Hatta öyle ki narsistik özellikleri olan kişilerle romantik ilişki yaşayan bireyler sıklıkla kendilerinin sevildiklerinden emin olamazlar. Kimi zaman narsist kişiler gerçekten de karşılarındaki kişiye oldukça ilgili ve sevgi dolu görünürler. Hatta ilişkinin özellikle ilk zamanlarında yoğun bir tutkuyla yaklaşırlar. Peki bunlar ne kadar gerçekçidir? Aslında birçok psikoloğa göre, ilk zamanlarda gösterdikleri bu tutku, kendi yansımaları, beklentileri ve fantezilerine yöneliktir, karşıdakine değil. Bu şekilde narsist bireyler daha ziyade kendi egolarını tatmin ederler. Bu, deyim yerindeyse ‘sevgiye boğmanın’ altında sizi kontrol etme güdüsü yatar. Peki siz gerçek bir aşk ile narsist bir kişinin ‘sevgiye boğmasını’ nasıl ayırt edeceksiniz? Aşağıda size ipucu verebilecek 10 işaret yer almaktadır:

  1. Her şey çok hızlı ilerliyor: Siz daha ne olduğunu anlamadan her şey gelişiyor, size daha 2. 3. buluşmada bebeğim, aşkım, bitanem gibi sözler söylüyor, sürekli jestler yapıyor ve sizin ‘daima aradığı aşkı’ olduğunuzu söylüyorsa dikkat etmeniz gerekebilir. Tabii bu durumu büyülü bir aşk hikayesi gibi de görebilirsiniz, ama diğer ihtimale karşı da tetikte olmalısınız.
  2. Kötü bir durumda olduğunuzda kahramanınız gibi davranıyor: Narsist bir kişi için sizin kötü bir duruma düşmeniz aradığı fırsat gibidir. Çünkü bu durumda kontrolü istediği gibi ele geçirebilir. Gerçekten yardım eden biri ile narsist kişinin farkı şudur: narsist sizden daima bir teşekkür ve poh pohlama bekleyecektir.
  3. Sizin hayatınıza giren en iyi kişinin kendisi olduğunu düşünmenizi istiyor: Narsist bir kişi sizin kendisinden daha iyi biriyle olamayacağınızı ve olmadığınızı düşünmeniz ve böylece kendisini yüceltmeniz için elinden geleni yapacaktır. Örneğin, eski sevgilileriniz ile ilgili sorular sorup onları küçümseyebilir, kötü gösterebilir, kendiyle kıyaslayabilir.
  4. Sürekli hayatınızda kötü giden şeylere dair sorular soruyor: Narsist biri bunu birkaç sebepten ötürü yapabilir. İlk olarak az önce de bahsettiğimiz gibi ‘kahraman olma’ arzusu olabilir. İkinci sebep ise sizin öz saygınızı düşürmeyi ve ona sahip olduğunuz için ne kadar şanslı olduğunuzu düşünmenizi hedeflemek olabilir.
  5. Söylemek istediklerini doğrudan söylemiyor veya geri vites yapıyor: İlişkinin ilk dönemlerinde sizi etkilemek isteyen bir narsist, söylediklerine ekstra özen gösterecektir. Söylediklerine yönelik olumsuz bir tavrınız olduysa veya istediği tepkiyi vermediyseniz, söylediklerini kolayca geri alacak veya değiştirecektir.
  6. Size sürekli hediyeler veriyor: Elbette bu kötü bir şey gibi gözükmeyebilir. Ancak sürekli hediyeler verilmesi, karşıdakinin sevgisini ‘satın alma’ amacı ile yapılıyor olabilir. Buna karşı dikkatli olmalısınız.
  7. Size aslında yüzeysel bir ilgi gösteriyor: Bunu ilk zamanlar fark etmeniz zor olabilir. Ancak size dair doğru olmayan ya da abartı derecede iyi şeyler söylediğini düşünüyorsanız bu yüzeysel bir ilgi olabilir.
  8. Diğerlerine kötü davranıyor: Narsist kişilerin en belirgin özelliklerinden birisi sürekli diğerlerini aşağılamalarıdır. Aşağıladıkları kişileri kendilerinden ‘düşük statüde’ görürler. Kimi zaman ise bunu mizah yoluyla yaparlar. Diğerlerine olan bu davranış, unutmayın ki bir süre sonra size de gösterdiği bir davranış haline gelecektir.
  9. Hisleriniz bir şeylerin doğru olmadığını söylüyor: Bu konuda hislerinize güvenin. Az önce de bahsettiğimiz gibi narsistlerin ilgisi genellikle yüzeyseldir ve abartıdır. Bir tarafınız tüm bunlardan hoşlanırken bir tarafınız doğru gitmeyen bazı şeyler olduğunu sezinleyebilir ve tetikte olabilir. Bu hislerinize güvenin.
  10. Kendinizi sürekli tekrarlayan bir duygusal döngü içerisinde buluyorsunuz: Bu döngü tam olarak narsistlerin yaratmaya çalıştığı döngüdür. Bir zaman size kendinizi aşırı iyi aşırı özel hissettirirler, diğer zaman bir bakarsınız sizi o kadar değersizleştirmiş ki kendinizi berbat hissediyorsunuz. Bu lunapark trenine binmek gibidir. Yükselirsiniz, alçalırsınız ve ne olduğunu tam olarak takip edemezsiniz. Unutmayın en ideal ilişkiler sabit, düzenli giden ilişkilerdir.

 

Bir önceki yazımız olan Uyum Bozukluğu başlıklı makalemizde DSM 5, uyum ve uyum bozukluğu hakkında bilgiler verilmektedir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here