Ana sayfa Genel Çocuklarınız Aile Maliyesi Konusunda Stresli mi?

Çocuklarınız Aile Maliyesi Konusunda Stresli mi?

163
https://pixabay.com/tr/photos/biriktirmek-kumbara-tak%C4%B1m-%C3%A7al%C4%B1%C5%9Fmas%C4%B1-3451075/

Bu içerik, Klinik Psikolog Eylül Günday Sekman tarafından hazırlanmıştır.

Ekonomik Bütçelerle İlgili Kaygıyı Gidermek İçin Öneriler

Ebeveynler üzerindeki etkilerinden dolayı mali sıkıntılar çocuklar için zor olabilir, ancak onlarca yıllık psikolojik araştırmalarla desteklenen, yardım etmenin yollarının var olduğu gözlemlenmiştir. Yakın zamanda iş kaybından, enflasyonun ek maliyetlerinden veya daha uzun vadeli zorluklardan kaynaklanan mali sıkıntıyla uğraşan aileler için tatiller birçok endişeye yol açabilir:

Çocukları strese sokmadan bir aile olarak mali sınırları tartışmanın en iyi yolu nedir?
Ebeveynler, kendi sağlıklarıyla ilgilenirken çocukların refahını nasıl destekleyebilir?

Çocukları olumsuz etkilerinden korumanın yollarını araştıran DePaul Üniversitesi’nde psikoloji profesörü olan PhD Kathryn Grant, “Mali sorunlar bir ailenin başına gelebilecek en stresli şeylerden biridir ve aynı zamanda çok yaygındır” diye bir konuşmasında bahsetmiştir. Psikologlar, düşük gelirli veya önemli borçları olan bir ailede büyümekte olan çocukların zihinsel sağlık sorunlarıyla karşılaşma olasılığının daha yüksek olduğunu söylüyor. Çocuklar stres ve kaygı hissettiklerini, yardım edemedikleri için suçluluk duyduklarını ve akranlarının yapabileceklerini karşılayamadıkları için utandıklarını ifade etmişlerdir. Grant tarafından yapılan araştırmalar, genellikle kendi stresleri, endişeleri veya depresyonlarıyla başa çıkan ebeveynler üzerindeki etkilerinden dolayı mali sıkıntının çocuklar için de zor olabileceğini gösterdiğini söylemiştir. Para sıkıntıları, genellikle çocuklar için zararlı olduğu bilinen bir eş veya partnerle çatışmaya yol açmaktadır. Ancak onlarca yıllık psikolojik araştırmalarla desteklenen yardım etmenin yollarının olduğu gözlemlenmiştir.Çocuklarla para hakkında konuşmak onlara soru sorma, duygularını ifade etme ve hatta çözümlere dahil olma şansı verebilir. Sosyal destek – veya günlük görevler ve duygusal ihtiyaçlar için arkadaşlardan ve aileden yardım alma hem yetişkinlerin hem de çocukların zor zamanları atlatmalarına yardımcı olabilecek başka bir güçlü araçtır. İşte, mali sıkıntı zamanlarında çocukları en iyi şekilde nasıl destekleyeceğiniz konusunda psikologlardan tavsiyeler:
Proaktif olun
Giysiler, oyuncaklar ve etkinlikler için daha az paraya sahip olmak, çocukların akranlarına bağlı hissetmelerini sağlayan “birliktelik” duygusunu engelleyebilir. Missouri-Columbia Üniversitesi’nde psikolojik bilimler profesörü olan PhD Amanda J. Rose, daha az eşyası olan çocukların utangaç hissedebileceğini veya alay edilmekten endişe duyabileceğini ifade etmiştir. Alay tekrar tekrar olursa veya zorbalık düzeyine çıkarsa, bir okul danışmanından, öğretmenden veya yöneticiden yardım isteyin. Rose, ebeveynlerin çocukların ne kadarını fark ettiğini ve neleri anlayabileceklerini hafife alma eğiliminde olduklarını, ancak dürüst olmanın ve durumu yaşa uygun bir şekilde tartışmanın önemli olduğunu da sözlerine eklemiştir. Bir konuşma başlatmak yardımcı olabilmektedir: Siz ve çocuğunuz arasında güven oluşturun Çocuklara durum hakkında netlik verin, böylece hayali sorunlar hakkında endişelenmesinler.

Çocuklara duygularını sorun
Çocuklar ailede mali stresle karşılaştıklarında, ihtiyaç duydukları şeyleri alma konusunda endişelenebilirler, bir şeylere ihtiyaç duydukları için kendilerini suçlu hissedebilirler veya sorunların kendi suçları olduğunu düşünebilirler. Daha küçük çocuklar, mide ağrıları veya uyku sorunları dahil olmak üzere fiziksel sıkıntı belirtileri gösterebilir. Diğer semptomlar kaygı, öfke veya inatçı davranışlar içerebilir. Ebeveynler, çocuklara duygularını nasıl ifade edeceklerini öğretmede önemli bir rol oynamaktadır. Çocuğunuzda fiziksel, duygusal veya davranışsal bir değişiklik fark ederseniz, bunu sorun. Ardından, çocuğunuzu dinleyin ve hissettiklerini yargılamadan paylaşmalarına izin verin. Ebeveynler, “Üzgün hissetmek sorun değil. Korkmak sorun değil.” gibi açıklamalarda bulunabilirsiniz.
Sorunu ve planı açıklayın
Çocuklarda stres üzerine yapılan araştırmalar, olumlu, proaktif çerçevelemenin çocukları rahatlatmaya yardımcı olabileceğini düşündürmektedir. Sakin bir şekilde durumu aktararak ve hangi eylemi yaptığınızı açıklayarak başlayın: “İstediğimiz kadar paramız yok ama yardımcı olacak bir planımız var.” Güven verici ifadelerle korkuları ve suçluluk duygularını ele alın: “Bu senin hatan değil. Sana ihtiyacın olan her şeyi almaya gücümüz yetiyor, o yüzden o kısımla ilgilenmemeye çalış. “Bunu karşılayamayız” demekten ve yeterli paraya sahip olmamanın stresini taşıyan diğer ifadelerden kaçının. Bunun yerine, bütçe yapmanın ve israf etmemenin önemini vurgulayın. Örneğin: “Paramızı harcamanın en iyi yolu bu olmayabilir, çünkü başka bir şey için para biriktirmek istediğimizi biliyorum.” Rose, “Yeterince sahip olmama stresine odaklanmak yerine bütçelemenin ve maliyet bilincine sahip olmanın önemini vurgulamak yardımcı oluyor” diye ifade etmiştir.

Sorunu yeniden çerçevelemek
Çoğu stres türü için psikologlar, eldeki sorunu görmezden gelmek yerine aktif, ilgili baş etme stratejileri kullanmayı önerir. Rose, para dar olduğunda, çocukları bir ailenin mali planına dahil etmenin, harekete geçiyormuş gibi hissetmelerine yardımcı olabileceğini söyledi. Bu, tatil hediyeleri söz konusu olduğunda da dahil olmak üzere, harcama ve tasarruf konusunda ortak kararlar almak anlamına gelebilir. Öte yandan, bir sorun çocuğun kontrolünün dışında olduğunda – ki bu mali zorluk olabilir – çocukların kafalarını dertlerinden uzaklaştırmaya da yardımcı olmaktadır(Grant). Bu, doğanın tadını çıkarmayı, bir evcil hayvanla oynamayı, sıcak bir banyo yapmayı veya en sevdiğiniz yemeği yemeyi içerebilir. Çocuğunuz olumsuz düşüncelerden veya inançlardan bahsederse (“hiçbir şey eskisi gibi olmayacak” veya “bir daha asla mutlu olmayacağız”), “bilişsel yeniden yapılandırma” olarak bilinen psikolojik bir araç kullanın ve bu, durumu yeniden çerçevelendirmesine yardımcı olun. daha olumlu bir ışık. Örneğin: “Hayatta inişler ve çıkışlar var ve bu zor bir dönem. Ancak bu fırtınayı birlikte atlatabilir ve üstesinden gelebiliriz.”
Yardım isteyin
Duygusal bakımdan günlük işlere yardımcı olmaya kadar her şeyi içerebilen sosyal destek aramak, stresle baş etmenin en etkili yollarından biridir. Arkadaşlardan, komşulardan, aile üyelerinden veya bir terapistten destek almak, ebeveynlerin çocukları desteklemek ve beslemek için bant genişliğine ve enerjiye sahip olmasını sağlamaya yardımcı olabilir. Bir eşiniz veya partneriniz varsa, ilişki için de destek bulmaya çalışın.
Okulda çocuklar bir danışman veya psikologla konuşabilir. Çocuğunuz kalıcı veya önemli değişiklikler gösteriyorsa (iştahta, uykuda veya kişilikte birkaç hafta veya daha uzun süren büyük değişimler gibi) okul dışında bir ruh sağlığı uzmanıyla çalışmak yardımcı olabilir.

https://www.apa.org/topics/money/family-financial-strain

Bir önceki yazımız olan Psikolojik Destek Ne Zaman Alınmalı ? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here