Ana sayfa Genel Çocuklara Neden Zorla Yemek Yedirmemeliyiz?

Çocuklara Neden Zorla Yemek Yedirmemeliyiz?

1642
https://pixabay.com/tr/photos/%C3%A7ocuk-%C3%A7ocuklar-g%C4%B1da-yeme-sa%C4%9Fl%C4%B1kl%C4%B1-15664

Çocuklara zorla yemek yedirmek oldukça sık karşılaşılan bir davranıştır. Kültürümüzde yemek yemek çok önemli bir yer taşımaktadır. “O tabak bitecek’’  lafını duymadan büyümeyen çocuk yoktur ülkemizde. Hatta aileler bazen çocuklarını sevmedikleri yemekle cezalandırıp, sevdikleri yemekle ödüllendirme yoluna giderler. Tüm bunlar yemek yeme davranışının çocuk için çatışmaya dönüşmesine yol açar.

Yemekle kurduğu ilişki sağlıklı olmayan çocuklar ileriki yaşamlarında yeme bozuklukları ile mücadele etmek zorunda kalabilirler.

Çocuklarımıza Zorla Yemek Yedirmenin Potansiyel Zararları

  1. Yemek yemek bir güç savaşına haline gelir ve çocuk yememek için inat eder, hatta agresif davranır.
  2. Çocuğa yeme baskısı yapmak çocuğu yemekten soğutur. Bu da çocuğun alması gereken besin miktarını alamamasına sebep olur.
  3. Çocuk ne zaman acıktığını normal şartlarda bilir. Zorla yemek yedirdiğimizde çocuk yemekteki kontrolünü kaybeder. Bu da obeziteye davetiye çıkarır.
  4. Çocuk yemek dolayısıyla mide bulantıları yaşayabilir. Bu durum çocuğun yemekten nefret etmesine sebep olur.
  5. Doğal iştah dengesi bozulur.

Ne Yapmalı?

  1. Çocuk doyduğunu belirttiğinde yemeği sonlandırın. Yemek yemek fizyolojik bir ihtiyaçtır. Bu nedenle çocuk kaç yaşında olursa olsun doyduğunu algılama becerisine sahiptir.
  2. Çocuğunuza bütün besin gruplarından yemekler servis edin. Değişik tarifler deneyerek hem çocuğunuzun ilgisini çekmek mümkün. Bu yöntemle çocuğun yemekten soğumasına engel olursunuz.
  3. Paketli ve işlenmiş gıdalar zararlı olsa da günümüz dünyasında çocuklarımızı uzak tutmak mümkün değil. Bu yüzden birlikte bu yiyeceklerin zararlarını araştırarak, mantık çerçevesinde konuşun. Çocuğunuzun anlayacağı dilde açıklamalar yaparak neden bunları az yemesi gerektiğini anlatın.
  4. Çocuğunuza büyük porsiyonlar servis etmek yerine, önce küçük porsiyonlar verin. Eğer çocuk tabağını bitirip biraz daha isterse tekrar yemek verebilirsiniz. Çocuk kontrolün onda olduğunu hissetmesi gerekir.

 

Kaynakça

  1. https://jillcastle.com/childhood-nutrition/feeding-practices-pressuring-kids-to-eat/
  2. http://www.parentingnation.in/Kids-(3—5-Yrs)/the-negative-effects-of-forcing-kids-to-eat_1514

 

Bir önceki yazımız olan İş Yerinde Mobbing başlıklı makalemizde iş yerinde mobbing, mobbing ve yıldırma hakkında bilgiler verilmektedir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here