Ana sayfa Genel Çocuklarda İstismar Göstergeleri

Çocuklarda İstismar Göstergeleri

637
https://pixabay.com/tr/photos/k%C3%B6lelik-kapal%C4%B1-%C3%A7ocuk-istismar%C4%B1-5236928/

Çocuklarda İstismar Göstergeleri

Çocuklar hepimiz için çok kıymetlidir. Aileler çocukları için her zaman en iyisini ister, onların zarar görmesi gibi bir düşünce bile tüyler ürperticidir. Ne yazık ki dünyamızda çocuklara zarar veren insanlar da bulunmaktadır ve üzücü bir şekilde bu sayı giderek artış göstermektedir. Çocuklarda istismar konusuyla ilgili son yıllarda daha fazla habere denk gelmeye başladığınızı fark etmişsinizdir.

İstismar sokakta tanımadığımız birinden gelebileceği gibi çocuğun öğretmeninden, bakıcısından hatta ailesinden de gelebilir. Çocuğun ailesi, öğretmeni gibi çocuğun çevresinde olan herkesin çocuğun hal ve hareketlerini gözlemleme sorumluluğu vardır. Normalin dışı haller, çocuklarda istismar göstergesine işaret edebilir. Çocuğun çevresinin bu ihtimali göz ardı etmemesi gerekir.

Çocuklarda istismara uğramanın önlenmesi ve çocukların korunması konusunda yetişkinlere büyük görev ve sorumluluk düşüyor. Bu bağlamda çocuğun dikkatle gözlenmesi, çocukta ortaya çıkan duygusal ve davranışsal değişikliklerin farkında olunması oldukça önemlidir.

Çocuğumuzu gözlemlerken dikkat etmemiz gereken bazı unsurlar:

  • Çocuğun vücudunda morluklar, yaralar ve çeşitli izler varsa
  • Çocuğun akademik başarısı düştüyse ve odaklanma problemleri yaşıyorsa,
  • Uyku ve iştah problemleri yaşıyorsa,
  • Yetişkinlerden korkuyorsa (örneğin bakıcısı tarafından istismara uğrayan bir çocuğun bakıcısına ve diğer yetişkinlere karşı tutumu değişebilir)
  • İstismara uğradığından bahsediyorsa,
  • Çocuk giderek içine kapandıysa,
  • Tuvalet eğitimini tamamlamasına rağmen tekrar alt kaçırma problemi baş gösterdiyse.

Çocuğumuzda bu tarz değişimler görüyorsak mutlaka bir çocuk psikoloğu veya psikiyatristi ile görüştürmemiz gerekir. Bu tarz belirtiler her zaman istismarı işaret etmiyor olabilir fakat çocukta görülen ani negatif değişimlerin altında muhakkak bir sebep yatar. Çünkü çocuklar da tıpkı yetişkinler gibi çevrelerindeki olumsuzlardan, yaşadıkları kötü olaylardan etkilenirler. Çocuğun her hareketini, sıradan olmayan duygu durum değişikliklerini dikkate almalıyız. Çocuklarımızla konuşmalı, başlarına kötü bir şey gelmesi durumunda ailesine anlatması konusunda onları cesaretlendirmeliyiz. Çünkü birçok çocuk böyle bir olay yaşadığında içine kapanmakta, ailesinin ona kızacağından endişelenmektedir. Aile içi iletişimin önemli olduğunu çocuğa daima hissettirmeliyiz. Böylece başına böyle bir olay geldiğinde onu hızlıca koruyup müdahale etme şansımız olur.

 

https://wydaily.com/wp-content/uploads/2020/02/child-e1582906209273.jpg

Bir önceki yazımız olan Montessori Eğitim Nedir, Geleneksel Eğitimden Farkları Nelerdir? başlıklı makalemizde çocuk, eğitim ve maria montessori hakkında bilgiler verilmektedir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here