Ana sayfa Genel Diyet Yapma ve Kilo Vermeye Dair Bilmeniz Gerekenler

Diyet Yapma ve Kilo Vermeye Dair Bilmeniz Gerekenler

551

Günümüzdeki ideal kadın algısının olabildiğince zayıf olması gerektiği inancından dolayı birçoğumuz vücudumuzdaki en ufak yağlı bölgeyi dert ediyoruz ve ondan kurtulmaya çalışıyoruz. Bu da bizi sonu gelmez diyet arayışlarına götürüyor. Her yeni gün ‘mucize diyet’ formülleri televizyonda, sosyal medyada paylaşılıyor. Sürekli, zayıflamanın en kolay ve en hızlı yolunu bulmaya çalışıyoruz. Bu da diyet konusunda doğru olmayan birçok bilginin ortalıkta dönmesine sebebiyet veriyor. Aşağıda sunulan diyet yapmak ve kilo vermek ile ilgili bazı önemli ‘gerçekler’i bilmek tam da bu noktada kendinize zarar vermemeniz için önem taşıyor.

1. Tek bir ‘sağlıklı beslenme şekli’ yoktur.

Aslında sağlıklı beslenme biçimi besin ihtiyaçlarımızı karşılayan ve fiziksel sağlığımızı en iyi duruma getiren beslenme şeklidir. Bu bağlamda yaş ve diğer yaşam koşullarımız değiştikçe ‘sağlıklı olmanın şekli’ de değişir. Orta yaşlı veya yaşlı bireyler için sağlıklı beslenme şekli obezite, kanser ve kalp krizi riskini en aza indiren besinlerle olmalıdır. Ancak hamile olan kadınlara farklı beslenme şekli önerilir. Nitekim büyüme çağında olan çocukların sağlıklı beslenmesi de farklı olacaktır.

2. Kilo verme diyetleri sağlıklı beslenme biçimleri değildir.

Bu diyetlerin amacı insanlara kilo verdirmektir. Kendi başlarına sağlıklı değillerdir. Ancak normalden fazla kilonuz varsa sağlıklı kiloya ulaşmanız konusunda yardımcı olabilirler.

3. Kilo verme diyetleri normalden fazla kilolu veya obez bireyler içindir.

Eğer kilonuz normalden fazla değilse kilo verme diyeti uygulamanıza gerek yoktur. Normalden az kilolu olmak da fiziksel sağlığı kötü etkiler ve büyük psikolojik ve sosyal etkileri vardır.

4. Kilo verme diyetleri modaya bağlıdır.

Bir yıl moda olan bir diyet ertesi yıl tamamen yanlış görülebilir. Örneğin 1960-70’lerde karbonhidratların düşman olduğu düşünülüyordu ve onlardan uzak durulması öğütleniliyordu. 80 ve 90’lara gelindiğinde yağlar düşman oldu ve karbonhidratlar onaylandı. 2000’lerde tekrar karbonhidratların zararlı olduğu görüşü atıldı. Beslenme ile ilgili neyin sağlıklı neyin sağlıksız olduğu görüşü dönemsel değişkenlik göstermeye devam etti.

5. Kilo verme ve kilo korumayı ayırt etmek gerekir.

Kilo verme diyetleri uzun süreli tasarlanmamıştır. Çünkü yeterli besin ihtiyaçlarını karşılamazlar. Bu nedenle de uzun süre devam ettirilirse zarar verebilirler. Aslında az sayıda insan 4-5 aydan daha uzun süreyle kilo verme diyeti sürdürebilir. Sonrasında pes etme ve eski alışkanlıklarına dönme eğilimleri var ise bu kaybedilen kiloların geri alınmasına neden olur. Yeni kiloları korumak için kilo koruma rejimine geçmeleri gerekir. Ancak popüler çoğu diyet programı bundan bahsetmez.

6. Sağlıklı beslenme şekli birçok çeşitte yiyecekten yemeyi içerir.

Kullanırken ölçütlü olunması gereken ama tamamen kesilmesi gerekmeyen şeyler tuz, şeker ve iki tip yağdır: doymuş ve trans yağ.

7. Vitamin ve mineraller en iyi şekilde yiyeceklerden elde edilir.

Ek olarak hap veya sıvı olarak vitamin tüketmeniz, doktorunuz tarafından önerilmedikçe genellikle gerekli değildir.

8. Mükemmel şekilde sağlıklı olmanız için mükemmel şekilde yemeniz gerekmez.

‘Tam olarak ne yediğiniz’ hakkında endişeli olmanıza gerek yok. Her şey mükemmel olmasa dahi sağlığınız hemen bozulmaz. Kalori saymak bir süre sonra işi takıntı boyutlarına götürebilir. Sağlıklı yeme biçimleri esnek olmalıdır. Kendinize bunları dikte etmemelisiniz.

 

 

 

Kaynak

Fairburn, C. G. (2019). Aşırı Yemeyi Yenmek, Psikonet Yayınları: İstanbul

Bir önceki yazımız olan Erkekler ve Kadınlar Rüya Konusunda Nasıl Farklılaşır? başlıklı makalemizde cinsiyet farkları, erkek kadın ve rüya hakkında bilgiler verilmektedir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here