Ana sayfa Genel Doğum Korkusu: Tokofobi Nedir?

Doğum Korkusu: Tokofobi Nedir?

288
doğum korkusu
https://pixabay.com/tr/photos/kad%c4%b1n-bebek-anne-hamile-han%c4%b1m-1284353/

İçindekiler

Tokofobi, kişinin doğum yapmaktan aşırı derecede korkmasıdır. Yani bir çeşit doğum korkusu. Bu durum, kişide hamile kalmamak adına aşırıya kaçan önlemler almasına neden olur. Hamile kaldıkları zaman ise hamileliğin tadını çıkaramazlar ve doğuma yaklaşan her hafta korkuyu büyütür. Büyük çoğunlukla kadınları etkiler ancak literatürde bu durumun erkekleri de etkilediği görülmüştür. İki çeşit tokofobi vardır:

1-Birincil Tokofobi- Hiç çocuk doğurmadığı halde çocuk doğurma korkusu
2- İkincil Tokofobi ise travmatik bir doğum sonucu oluşan korkudur.

Birçok insan doğumdan korkar. Bu da oldukça normaldir. Çocuk doğurmak, hamilelik öncesinden başlayan oldukça zorlu bir süreçtir. Dünyaya yeni bir canlı getirmek, aile kurmak yaşamı kökünden değiştirir. Bunun yanı sıra hamilelik ve doğum da fiziksel ve psikolojik olarak kişiyi etkiler. Bu nedenle doğuma karşı bir korku hissetmek, kaygılı olmak, belki de heyecanlanmamak olasıdır. Ancak bu korkular kişiyi çok istediği halde aile olmaktan, çocuk sahibi olmaktan alıkoyuyorsa bu korku üzerinde çalışmak gerekmektedir. Bu korkunun üstesinden gelmek hem bebek hem anne sağlığı İçin önemlidir.

Tokofobi Nasıl ve Neden Olur?
  • çevreden duyulan sorunlu doğum hikayeleri
  • Cinsel saldırı veya cinsel istismara uğramış olmaktan dolayı hamileliğe karşı korku oluşması
  • Kişinin çevre tarafından vajinal doğuma zorlanması
  • Bebeğin geliş zamanının belli olmamasından doğan kaygı
  • Doktorlardan, hastanelerden, iğnelerden vb. Korkulara sahip olmak ve bunun sonucunda doğum korkusunun tetiklenmesi.
Nasıl Anlaşılır?
  • Hamile kalmamak adına cinsel ilişkiden kaçınma
  • Hamileyken  bebekle bağ kurmama
  • Hamile olduğu gerçeğini saklamaya çalışma
  • Çevreden bağın kopması ve hamile olduğu için heyecan duymaması.

Tokofobi, korkuyu önlemek adına istenmeyen sonuçlara yol açmaktadır. Örneğin sağlıklı bir doğum mümkünken ısrarla sezaryen doğum istemek veya korkuyu önlemek adına bebeği aldırmak gibi sonuçlara yol açabilmektedir. Ekstrem durumlarda çocuğun doğmasına rağmen annenin çocuğu evlatlık verdiği durumlar da mevcuttur.

Tokofobi Tanısı ve Tedavisi

Psikiyatrist bir hekim tanı koyar. Birçok yöntemle üstesinden gelmek mümkündür. Çok yoğun korkuların olduğu durumlarda psikiyatrist, antidepresan reçete eder. Ancak kişinin hamile olması ilaç tedavisini karmaşık bir hale getirir. Bu fobiyi kırmak, düşünceleri değiştirmek için Bilişsel Davranışçı Terapi çok yardımcıdır. Antidepresan tedavisi ve psikoterapi birlikte yapıldığı takdirde en yüksek yarar sağlanacaktır.

Bu fobiden tamamen kurtulmak mümkün olmasa da önemli olan fobinin tolere edilebilir bir noktaya gelmesidir. Doğum hakkında kaygıların olması doğal bir süreçtir. Ancak korku boyutuna gelmesi istenen bir durum değildir. Kişi korksa da kaygılansa da dünyadaki birçok kadın gibi doğum yapabileceğine inanacak noktaya gelir.

Bu Fobiyi Azaltmak İçin Neler Yapılabilir?
  • Doğum öncesi hazırlık kurslarına katılmak- Neyin ne olduğunu bilmek, olasılıkları öğrenmek kaygıyı azaltmaya yardımcı olur. Kişi bu zorlu süreçte ipleri daha sıkı tutar.
  • Pozitif doğum hikayeleri dinlemek- Birçok korku çevreden duyulan felaket doğum öyküleriyle başlar. Kötü doğumlar olduğu gibi birçok iyi doğum hikayesi de vardır. Bunları dinlemek olasılıkları belirlemekte yardım eder.
  • Doğum yapılacak ortamı ziyaret etmek ve doktorla haberleşmek- doğum anında olacağınız yeri bilmek o anı zihinde canlandırmaya yardım eder. Ayrıca yanınızda olacak ekini tanımak da kaygıyı azaltır.
Kaynak

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22711-tokophobia-fear-of-childbirth

Bir önceki yazımız olan Patolojik Narsisizm başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here