Ana sayfa Genel Gençler için dayanıklılık ve esneklik:

Gençler için dayanıklılık ve esneklik:

155
https://pixabay.com/tr/illustrations/ba%C4%9F%C4%B1ms%C4%B1z-kad%C4%B1n-kendinden-emin-kad%C4%B1n-3566942/

Bu içerik, Klinik Psikolog Eylül Günday Sekman tarafından hazırlanmıştır.

Zor zamanlardan sonra toparlanma becerileri geliştirmek için 10 ipucu:

Zor zamanlar karşısında iyi uyum sağlama yeteneği, genç yetişkinler için değerli bir beceridir. İyi haber şu ki, dayanıklılık öğrenilebilen bir şeydir. Reklamlar genç olmayı çok kolay göstermektedir – herkes gülüyor, arkadaşlarıyla takılıyor ve tam olarak doğru kıyafetleri giyiyor gibi görünüyor. Ancak gençliğe adım atan biriyseniz, hayatın bazen oldukça zor olabileceğini bilirsiniz. Zorbalığa uğramaktan bir arkadaşınızın veya
ebeveyninizin ölümüne kadar bir çok sorunla karşılaşabilirsiniz.
Bazen insanlar gerçekten zor zamanlardan geçebilir ve yine de toparlanabilir. Aradaki fark, toparlananların dayanıklılık becerilerini kullanıyor olmalarıdır. İyi haber şu ki, esneklik doğuştan sahip olduğunuz bir şey değildir; esneklik becerileri öğrenilebilir. Esneklik: zor zamanlar karşısında iyi uyum sağlama yeteneğidir. Örneğin; kasırga, deprem veya yangın gibi felaketler; trajedi; tehditler; hatta yüksek stres gibi örneklendirilebilir. Bu
örneklerde esneklik oluşturmak bize yardımcı olacaktır.

Esnek olmayı öğrenmenize yardımcı olabilecek 10 ipucu
Bu ipuçlarını kullanırken, dayanıklılığa giden yolda her kişinin yolculuğunun farklı olacağını unutmayın; sizin için uygun olan, arkadaşlarınız için uygun olmayabilir.
1-Bir Arada Olmak
Arkadaşlarınızla, ailenizle konuşun. Asla sizin yaşınızda olmamış gibi görünseler bile, anne babanızın sizden daha fazla yaşam deneyimine sahip olabileceğini hatırlayın. Gerçekten zor bir dönemden geçiyorsanız sizin için korkabilirler ve bunu anlatmak onlar için sizin için olduğundan daha zor olabilir! Ebeveyniniz veya arkadaşınız aksini düşünse bile, fikrinizi ifade etmekten korkmayın. Sorular sorun ve cevapları dinleyin. Spor, kulüp
veya lise grubunun parçası olun, topluluğunuzla bağlantı kurup bir arada olun.

2- Kendine biraz müsamaha gösterin

Hayatınızda kötü bir şey olduğunda, yaşadığınız her şeyin stresi günlük stresinizi artırabilir. Hormonlar ve fiziksel değişiklikler nedeniyle duygularınız zaten her yerde olabilir; Bir trajedi veya travma sırasındaki belirsizlik, bu değişimlerin daha aşırı
görünmesine neden olabilir. Buna hazırlıklı olun ve kendinize ve arkadaşlarınıza karşı biraz yumuşak davranın.
Sorunsuz bir bölge oluşturun. Odanızı veya dairenizi “sorunsuz bir bölge” yapın; herkesi dışarıda tuttuğunuz için değil, eviniz stres ve kaygılardan arınmış bir sığınak olmalıdır. Ancak, hayatınızda ciddi bir şey olduysa, ebeveynleriniz ve kardeşlerinizin kendi stresleri olabileceğini ve sizinle normalden biraz daha fazla zaman geçirmek isteyebileceğini anlayın.
3-Rutinlerinize bağlı kalın.

Lisede veya bir üniversite kampüsünde zaman geçirmek, daha fazla seçenek anlamına gelir, bu yüzden evinizin sabit olmasına izin verin. Büyük stresin olduğu bir dönemde, bir rutin haritası çıkarın ve ona bağlı kalın. Her türlü yeni şeyi yapıyor olabilirsiniz, ancak ister dersten önce yaptığınız şeyler, ister öğle yemeğine çıkmak veya bir arkadaşınızla gece telefon görüşmesi yapmak olsun, size rahatlık veren rutinleri unutmayın.
4-Kendinize dikkat edin.
Fiziksel, zihinsel ve ruhsal olarak kendinize iyi baktığınızdan emin olun. Uyku düzeninizi değiştirmemeye özen gösterin. Bunu yapamazsanız, kesin kalkmanız gereken bir zamanda daha sinirli ve gergin olabilirsiniz. Çok şey oluyor ve ayaklarınızın üzerinde uyuyakalıyorsanız yüzleşmesi zor şeyler olabilir.
5-Kontrol altına almak.
Bir trajedinin veya büyük bir belirsizliğin ortasında bile, her seferinde küçük bir adımla hedeflere doğru ilerleyebilirsiniz. Gerçekten zor bir dönemde, sadece yataktan kalkıp okula gitmek baş edebileceğiniz tek şey olabilir, ancak bunu başarmak bile yardımcı olabilir. Neyi kontrol edebileceğinizi ve ne hakkında bir şeyler yapabileceğiniz kontrolünüz dışında ne olduğunu düşünün. Kötü zamanlar kendimizi kontrolden çıkmış gibi hissetmemize neden olur; kararlı adımlar atarak bu kontrolün bir kısmını geri alın.
6-Kendinizi ifade edin.
Trajedi ve önemli zorluklar, bir dizi çelişkili duyguyu gündeme getirebilir, ancak bazen, ne hissettiğiniz hakkında biriyle konuşmak çok zordur. Konuşmak işe yaramıyorsa, duygularınızı yakalamak için bir günlük başlatmak veya sanat yaratmak gibi başka bir şey yapın.
7-Birine yardım edin
Başkasının problemlerini çözmek gibi hiçbir şey kafanızı kendi problemlerinizden uzaklaştıramaz. Topluluğunuzda veya okulunuzda gönüllü olmayı, evin veya dairenin etrafını temizlemeyi yüz yüze veya çevrimiçi olarak bir arkadaşınızın ödevine yardım etmeyi deneyin.

8-Olayları perspektife koyun.
Sizi strese sokan şey, şu anda herkesin bahsettiği şey olabilir. Ama sonunda işler değişir ve kötü zamanlar sona erer. Bunu atlatmak için gerekenlere sahip olup olmadığınız konusunda endişeleniyorsanız, korkularınızla yüzleştiğiniz bir zamanı düşünün, ister birine çıkma teklif ediyor
olun ister bir iş başvurusu olsun hatırlayın. Huzurlu bir yeri görselleştirmek, stres anlarında belirli bir şarkıyı düşünmek veya sakinleşmek için sadece derin bir nefes almak gibi bazı rahatlama tekniklerini öğrenin. Dış dünya değişirken bile aynı kalan önemli şeyleri düşünün. Kötü zamanlardan bahsederken, iyi ve şöyle böyle zamanlardan da bahsettiğinizden emin olun.
9-Kapatmak

Haberdar olmak istiyorsunuzdur fakat haberleri izlemenizi gerektiren ödevleriniz olabilir yine de sansasyonel olana odaklanan haberler, hiçbir şeyin yolunda gitmediği hissine katkıda bulunabilir. Televizyondan, gazetelerden, dergilerden ya da internetten aldığınız haberlerin miktarını sınırlamaya çalışın. Bir haber bültenini bir kez izlemek sizi bilgilendirir; tekrar tekrar izlemek sadece stresi artırır ve yeni bir bilgi katmaz.
10-Dayanıklılığı öğrenebilirsiniz
Ancak dayanıklılığı öğrenmeniz, stresli veya endişeli hissetmeyeceğiniz anlamına gelmez. Mutlu olmadığınız zamanlar olabilir ve bunda bir sorun yok. Esneklik bir yolculuktur ve her insan yol boyunca kendi zamanda yol alacaktır.
Yukarıdaki dayanıklılık ipuçlarının bazılarından faydalanabilirken, bazılarında siz değil de arkadaşlarınız faydalanabilir.
Gerçekten kötü zamanlarda öğrendiğiniz dayanıklılık becerileri, kötü zamanlar sona erdikten sonra bile faydalı olacaktır ve her gün sahip olunması gereken becerilerdir.
Daha fazla yardım için;
Esnekliği geliştirmek kişisel bir yolculuktur. Sıkışmışsanız veya bunalmışsanız yukarıda listelenen ipuçlarını kullanamıyorsanız, bir psikolog veya başka bir akıl sağlığı uzmanı gibi size yardımcı olabilecek biriyle konuşmayı düşünebilirsiniz. Bir psikolog, hayatın birçok sorunuyla başa çıkmanıza yardımcı olabilir. Rehberlik için birine başvurmak, dayanıklılığı güçlendirmenize stres veya travma zamanlarında baş etmenize yardımcı olabilir. Bu broşürde yer alan bilgiler, profesyonel sağlık ve ruh sağlığı bakımı veya konsültasyon yerine kullanılmamalıdır.
https://www.apa.org/topics/resilience/bounce-teens

Bir önceki yazımız olan Dayanıklılığınızı Geliştirmek başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here