Ana sayfa Kendine Yardım İş Hayatında Başarının Sırrı: Duygusal Zeka

İş Hayatında Başarının Sırrı: Duygusal Zeka

949
İş Hayatında Başarının Sırrı: Duygusal Zeka

Yetiştirilme ve kişilik faktörleri duygusal zekanın gelişiminde büyük rol oynamaktadır. Ancak çaba ve pratik uygulama ile bireyler duygusal zekalarını geliştirebilmektedir.  Kotsou ve arkadaşları tarafından yapılan bir çalışmada, önemli duygusal yeterlilikler konusunda eğitim alanların sadece duygusal zekada iyileşmeler göstermediğini, aynı zamanda fiziksel ve ruhsal refah, daha iyi sosyal ilişkiler ve düşük kortizol seviyeleri gösterdiği bulunmuştur.  Bu nedenle duygusal zekâ becerilerinizi kariyerinizde hedeflerinize ulaşmak için geliştirmek istiyorsanız birkaç adım atabilirsiniz.

 

1.Öz farkındalık

İş yerinde duygusal zekâ becerilerini kullanmanın ilk adımlarından biri kendi duygularınızı tanımak için pratik yapmaktır. Duygusal zekanın temel bileşenlerinden biri olan öz farkındalık, bireyin kendisine ilişkin mevcut durumunu, tercihlerini, bilgi kaynaklarını ve hislerini tanıma becerisidir.. Duygularınızı tanımak ve kaynaklarını anlamak için önce kendinizin farkında olmanız gerekir. Öz farkındalık için;

Nasıl hissettiğinize dikkat edin. Duygularınızın ve günlük yaşamınızda oynadıkları rolün farkında olun.

Duygusal olarak güçlü ve zayıf yönlerinizi değerlendirin. Zayıflıklarınızı tanımak, bu tür eksikliklerle başa çıkmanız için beceriler kazanmanıza yarar sağlayacaktır.

Duygularınızın hızla değişebileceğini unutmayın. Tepki vermeden önce, bunu kendinize hatırlatın ve geçici olduğunu düşünün. Yoğun duygularla oluşan kararlar vermek uzun vadeli hedeflerinize ve başarınıza zarar verebilir.

 

2.Öz denetim

Duygularınızın farkında olmak önemli bir ilk adımdır, ancak hissettiğiniz duyguları yönetebilmeniz gerekir. İyi bir öz denetime sahip bireyler değişen durumlara veya olaylara karşı dürtüsel tepkiler vermeden kolay uyum sağlayabilirler. İşyerinizde öz denetimin becerilerinizi geliştirmek için;

 

  • İş dışında stresinizi atmak için bir şeyler bulun. Fiziksel egzersiz veya hobiler stresle başa çıkmak için oldukça fayda sağlamaktadır.
  • Her şeyi kontrol edemeyeceğinizi kabul edin.
  • Karar vermeden önce düşünün. Tüm olasılıkları düşünmek için kendinize biraz zaman verirseniz, daha sakin ve daha rasyonel bir karar verebilirsiniz.

 

  1. Sosyal Beceriler

EQ üzerine yapılan birçok araştırma, yüksek duygusal zekâ düzeyine sahip kişilerin güçlü sosyal becerilere sahip olduğunu göstermektedir. Sosyal beceriler, iş hayatında iyi bir iletişim ve liderlik yetenekleri için oldukça önemlidir. Sosyal becerilere sahip bireyler, etkili bir şekilde iletişim kurabilir, fikirlerini iletebilir ve takım çalışmalarında liderlik rollerini üstlenebilir. Sosyal beceriler için;

 

  • Başkalarının ne söylediklerini aktif olarak dinleyin. Aktif dinleme, dikkat göstermeyi, soru sormayı ve geri bildirim sağlamayı içerir. Böylece iş projelerinde tutkulu olduğunuzu ve grubun hedeflerine ulaşmasına yardım olmak için başkalarıyla çalışmaya istek olduğunuzu gösterebilirsiniz.
  • İnsanların beden dili ile ifade ettikleri gerçekte ne düşündükleri hakkında birçok şey yansıtabilir. Bu nedenle sözsüz iletişime dikkat edin.
  • Kariyerinizde ilerlemek için ikna becerilerinizi geliştirin.
  • Ofis dramasından kaçının. Çatışmaların her zaman önlenemeyeceğini unutmayın. Bu nedenle sorunları çözmenin ve gerilimleri en aza indirmenin yollarını arayın.

 

4.Empati

 

Empati, başkalarının nasıl hissettiğini tanımanın yanında, aynı zamanda bu duygulara nasıl tepki verdiğinizi de içerir. İşyerinde empati, iş arkadaşlarınız ve yöneticileriniz arasındaki farklı dinamikleri anlamanıza olanak tanır. Empati için;

  • İş ortamında meydana çıkan anlaşmazlıkların büyük çatışmalara dönüşmesine izin vermek yerine, duruma diğerinin bakış açısıyla bakın ve iki karşıt bakış açısı arasında bir orta yol bulmaya özen gösterin.

 

  • Başkalarına nasıl cevap verdiğinize dikkat edin. Fikirlerini paylaşmalarına izin veriyor musunuz?

 

  1. Motivasyon

 

Yüksek EQ düzeyine sahip insanlar, engeller karşısında vazgeçmeden hedeflerine ulaşmak için daha fazla motive olma eğilimindedir. İşyerinde motive olmak için;

  • İşiniz hakkında ne hissederseniz hissedin mutlaka sevdiğiniz ve sevmediğiniz şeyler olacaktır. İçsel motivasyonunuzu artırmak ve geliştirmek için, işinizin gerçekten keyif aldığınız yönlerine odaklanmayı deneyin.
  • İşyerinizde olum ve iyimser insanların başkalarına da ilham verme ve motive etme eğiliminde olduğuna dikkat edin. Bu tür bir tutum benimsemek, işiniz hakkında sizi daha motive edecek ve olumlu hissetmenize yardımcı olacaktır.

 

 

 

 

 

Kaynakça

 

 

Bir önceki yazımız olan Hayır Diyebilmek başlıklı makalemizde hayır diyebilmek, iletişim problemleri ve kişiler arası ilişkiler hakkında bilgiler verilmektedir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here