Ana sayfa Genel Kanser Hastaları ile İletişim

Kanser Hastaları ile İletişim

1052
https://www.pexels.com/photo/text-8384613/

İçindekiler

Bu içerik, ALEYNA ARICI tarafından hazırlanmıştır. 

Kanser tanısı hekimler tarafından konulan süreci çok ağır bir hastalıktır. Kanser tanısı hem hastayı hem de hasta yakınlarını psikolojik olarak derinden etkilemektedir. Bireyin ve çevresindeki yakın kişilerin bu süreci daha rahat atlatmak için psikolojik destek alması gerekmektedir (Bahar, 2007). Zaman geçtikçe şiddetlenen ağrılar, ölüm korkusu, terk edilme veya terk edecek olma hissi panik ve kaygı durumunu tetikleyen bir durumdur. Bir yakınımız kanserle mücadele ederken, kanser hastaları ile kurduğumuz iletişim çok önemlidir. Çünkü güçlü iletişim, hastanın en büyük desteklerinden biridir.

Kanser Tanısı Aldıktan Sonra;

Hasta ve yakınları tanıyı öğrendikleri andan itibaren çeşitli baş etme mekanizmaları gösterirler. Baş etmek, gerçeği olabildiği kadar az acı verici şekilde kabul etme girişimine denir. İnsan yaşamının devam edilmesi için baş etme mekanizmalarını kullanır. Bu durum canlının doğasında vardır (Akt.Kelleci, 2005). Hastaların iyi olacağına dair umutlu olmaları gerekmektedir. Umut kanser hastaları için olmazsa olmaz baş etme metodundan biridir. Hasta için umut kaynağı genellikle aile, arkadaşlar, dini inanç gibi nedenler gösterilmektedir (ED, 1992).

Kanser hastalarının geleceğinin belirsiz oluşu, umutlarını sık sık kaybetmelerine neden olmaktadır. Lin ve arkadaşlarının yapmış olduğu bir araştırma, umut düzeyi yüksek olan kanser hastalarının umudu olmayanlara göre ağrısının daha fazla olduğunu ve acıya daha fazla duyarlı olduğunu göstermiştir. Ağrısı olan kanser hastaları olmayanlara oranla daha fazla öfkeye, depresyona, kafa karışıklığına, uyuşukluk hissine sahip olmaktadır (Lin ve ark. 2003).

Psikososyal müdahalelerin hastanın psikolojik ve fizyolojik olarak iyi olma haline katkı sağladığı yapılan araştırmalarla tespit edilmiştir (Antoni, 2013). Hasta yakınlarının duygularını ifade etmemesi ve yüksek öfkeli davranışları hastanın psikolojisini olumsuz etkilemektedir. Hastaya olabildiğince duygusal olarak açık olmalı ve sabır göstermek gerekir. (Popek & Hönig, 2015).

Kanser Hastasıyla İletişim Kurmak

Kanser hastalarıyla iletişim kurarken hastanın karakter özellikleri göz önünde bulundurulmalıdır. Hasta yakınlarının olabildiğince şeffaf olması, dürüst olması hastanın kaygılarını azaltmada yardımcı olacaktır. Hastaya umut verici cümleler kurulmalı olabildiğince motivasyonu yüksek tutulmalıdır. Hasta zaman zaman içinde bulunduğu durum gereği kaygılı ve içe kapanık olacaktır. Bu durumda yakınları güzel konulardan bahsetmelidir. Ağrıların artmasıyla kişi neden bunun kendi başına geldiğini sorgulayacak öfke ve çaresizlik hissine kapılacaktır. Bu gibi durumlarda yakınlarının öfke krizlerine hazırlıklı olmaları ve normalden daha fazla sabır göstermeleri gerekmektedir.

ALEYNA ARICI

 

 

Kaynakça

  • Antoni, M. H. (2013). Psychosocial intervention effects on adaptation, disease course and biobehavioral processes in cancer. Brain Behav Immun.
  • Bahar, A. (2007). Kanser hastalarına psikososyal yaklaşım. Atatürk Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Dergisi.
  • ED, R. (1992). Sources of hope in chronic illness. Oncology Nursing Forum.
  • Kelleci, M. (2005). Kanser hastalarının umudunun geliştirilmesine yönelik hemşirelik girişimleri . Anadolu Psikiyatri Dergisi .
  • Lin, C.-C., Lai, Y.-L., & Ward, S. (2003). Effect of cancer pain on performance status, mood states, and level of hope among Taiwanese cancer patients. J Pain Symptom Manage.
  • Popek, & Hönig. (2015). Cancer and family: tasks and stress of relatives. Nervenarzt.

Bir önceki yazımız olan Kalp Hastalıkları ve Psikoloji başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here