Ana sayfa Genel Müziğin Bilinmeyen Yönleri

Müziğin Bilinmeyen Yönleri

832
https://pixabay.com/tr/illustrations/arka-plan-g%C3%B6kku%C5%9Fa%C4%9F%C4%B1-ses-dalga-313415/

Müzik, binlerce yıldır her kültürde önemli bir rol oynamıştır. Dünyanın dört bir yanındaki insanlar müziğin beyindeki etkilerine evrensel bir şekilde yanıt vermektedir… Nöro müzikoloji ise, müziğin insan beyninde hangi alanlarda etkinleştiğini en üst düzeyde araştıran ve beynin karmaşık süreçlerini çözümlemeye çalışan araştırma dalıdır. Peki müziğin beyin kimyasallarına etkileri nelerdir? Ruh halimizi nasıl etkiler?

 

Müzik dinlemek beynin zevk merkezini harekete geçirerek iyi hissetmemizi sağlayan nörokimyasal dopamini serbest bırakır. Dopamin ise çok sevdiğimiz bir çikolatayı yerken veya orgazm olurken salgılanan kimsayaldır. Sizde bir çalma listesi dinlerken, karışık modu seçerek en sevdiğiniz şarkılardan birinin beklenmedik bir şekilde ortaya çıkması ile ekstra bir dopamin artışını tetikleyebilirsiniz.

 

Başkalarıyla birlikte müzik çalmak veya canlı müziğin keyfini çıkarmak beyin hormonu olan oksitosini uyarır. Vücudumuzda oksitosinin artmasıyla birlikte, başkalarıyla güven ve bağ kurma hislerinin arttığı saptanmıştır. Bununla birlikte araştırmalar, müzik severlerin deneyimlediği oksitosin artışları ile daha cömert ve güvenilir olabildiklerine dair sonuçlar elde etmişlerdir. Günlük yaşamımızda ise müzik ile birlikte bireylerin prososyal davranışlarında artışlar gözlemlenmektedir.  Bunlar empati, nezaket, cömertlik, yardımseverlik ve iş birliği gibi diğerlerine fayda sağlamayı amaçlayan gönüllü davranışlardırlar.

 

Kortizol hormonu stres ve endişe ile birlikte vücudumuzda salgılanır. Kortizolün artışı ile birlikte oksitosin engellenir ve bağışıklık sistemimizde bozukluklar ortaya çıkar. Sadece müzik dinleyerek bile stres hormonu olarak bilinen kortizol seviyelerini düşürebilir, kronik stresinizi azaltabilirsiniz. Böylelikle daha umutlu, güçlü ve hayatınızın kontrolü elinizde olduğunu hissedebilirsiniz.

 

Tüm bunlara ek olarak, sevdiğiniz bir müziği dinleyerek vücudunuzda mutluluk hormonu olarak bilinen endorfin hormonunun yükselmesini sağlayabilirsiniz. Artan endorfin ile birlikte olumlu duygusal tepkilerde de artışlar meydana gelir. Hatta yapılan araştırmalar da vücutta salgılanan endorfinin depresyon sürecinde azalan serotonin hormonun yükselmesine katkı sağladığı belirtilmiştir. Böylelikle sizde sadece müzik dinleyerek stres ve depresif belirtilerinizi en aza indirebilirsiniz.

 

 

 

 

 

 

Kaynakça

https://bebrainfit.com/music-brain/#how-music-improves-your-mood-and-reduces-stress

https://www.mcgill.ca/newsroom/channels/news/major-health-benefits-music-uncovered-225589

 

 

 

Bir önceki yazımız olan Kararsızlıkla Nasıl Başa Çıkacaksınız? başlıklı makalemizde doğru seçim yapmak, karar verememek ve karar verme güçlüğü hakkında bilgiler verilmektedir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here