Dünya bilinmezlik ve belirsizlik içinde. Böyle bir döneme hazır olmadığımız ise ortada. Psikologlar da bu süreci hem yaşayarak hem de araştırarak deneyimliyor. Danışanları ile çalışmayı ve terapilerini sürdürmeyi deniyorlar.
Psikolojik danışmanlık merkezleri yüz yüze terapi hizmeti vermeye ara vermiş durumda. Tüm sektörlerde olduğu gibi bu mesleğin de nasıl etkileneceği tartışılıyor.
Öte yandan toplumda her kesimin psikolojik desteğe ihtiyacının arttığı bir dönem içerisindeyiz. Enfekte olmuş ve tedavi sürecindeki bireylerden sağlık çalışanlarına, işverenlerden ev hanımlarına, öğrencilerden hamilelere herkes bir yandan benzer bir yandan kendine özel bir süreç içerisinde. Psikologlara bu bakımdan büyük iş düşüyor.
Ruh sağlığını korumanın bağışıklık sistemi için ne kadar önemli olduğu, uzun zamandır yapılan araştırmalarda ortaya konmuştur. Bu bakımdan salgının yayılmasını durdurmak adına ruh sağlığını korumanın da işin bir parçası olduğu unutulmamalı. Bunu referans alarak psikologlar, ilk hedef olarak toplumun geniş kesimlerine yönelik psikolojik destek çalışmaları sürdürmeye başladı. Kaygı ile başa çıkmaya yönelik önerilerden çocuklarla evde kalırken yapılabilecek aktivitelere kadar geniş bir yelpazede bilgi paylaşımında bulunuyor.
Amerikan Psychological Association, bu süreçte psikologlara yönelik bazı öneriler hazırlamıştır:
– Hazırlanın.
Pandemi ve psikolojik etkileri, yapılabilecek müdahaleler gibi konuları araştırın. Seans hazırlığı yapmak terapistlerin çok bilinmese de rutinlerindendir. Kriz zamanlarında psikolojik müdahaleleri anlatan kaynaklardan faydalanabilirsiniz.
– Online Terapi Önerin.
Karantina günlerinde danışanlarınız ile görüntülü konuşma ile terapi yürütebilirsiniz. Alışagelmiş pratiğinizden farklı olsa da aslında işleyişin çok benzer olduğunu göreceksiniz.
– Danışanlarınız ile İletişim Planı Geliştirin.
Karantina sürecinde danışanlarınızla iletişimi sürdürmeyi nasıl sağlayabilirsiniz? Sosyal medya, canlı yayınlar ve websitesi gibi online imkanları değerlendirebilirsiniz.
– Meslektaş Paylaşımları Yapın.
Sosyal olarak izole olsanız da yalnız olmadığınızı, meslektaşlarınızla benzer zorlukları yaşadığınızı unutmayın. Meslektaşlarınız ile bu süreçteki duygularınızı ve deneyimlerinizi paylaşabilirsiniz. Mesleki topluluklarla işbirliği kurabilirsiniz.
– Kendinize Dikkat Edin.
Kendiniz ile ilgilenmeniz önemli. Psikologların danışanlarının ihtiyaçlarını önceliğe alma eğilimleri olabilir, ancak önce kendinizin ve ailenizin sağlığı geldiğini unutmayın. Eğer hastalanırsanız başkalarına da yardım edemezsiniz.
Kaynaklar
https://www.apaservices.org/practice/news/covid19-psychology-services-protection.pdf
Bir önceki yazımız olan Eski Sevgiliniz Koronavirüs Günlerinde Mesaj Atarsa… başlıklı makalemizde aşk, ayrılık ve eski sevgili hakkında bilgiler verilmektedir.