İçindekiler
Gönüllü çalışılabilecek vakıflar ve dernekler psikoloji öğrencileri başta olmak üzere farklı birçok alanda öğrenciler için sosyal sorumluluk kapsamında çalışma imkanı veriyor. Bu yazımızda sizler için bu vakıf ve dernekleri bir araya topladık:
TEGV
Türk Eğitim Gönüllüleri Vakfı, ilköğretim çağındaki çocuklara ücretsiz eğitim vermeyi amaçlayan; çağdaş ve nitelikli nesilleri hedefleyen bir vakıftır. Türkiye’de birçok şubesi bulunan vakıfta çocuklar için yaz okulları, okul sonrası katılabilecekleri aktiviteler vardır. Bu aktivitelerin hepsi, gönüllü kişiler tarafından gerçekleştiriliyor. TEGV’in belirlediği müfredat üzerinden etkinlikler olduğu gibi, satranç, ingilizce gibi becerileriniz varsa bunların da eğitimini verebiliyorsunuz. Özellikle çocuklarla çalışmak isteyen psikolog adayları için çocuklarla vakit geçirme ve gözlemleme fırsatı oluyor.
KAÇUV
Kanserli Çocuklara Umut Vakfı’nda, kanserli çocuklara ev/hastane ziyaretleri gerçekleştiriyor. Gönüllüler kanser hastası çocuklar ve aileler ile vakit geçirerek bu kişilere moral ve motivasyon sağlıyor. Psikoonkoloji gibi zor bir alanda çalışmayı hedefleyen psikolog adayları için gözlem fırsatı sunuyor. KAÇUV aynı zamanda kanserli çocuklara psikososyal ve psikolojik destek sunan projeler de yürütüyor.
TOHUM OTİZM VAKFI
Tohum Otizm Vakfı’nda doğrudan otizm spektrumlu çocuklarla gönüllü olarak çalışabileceğiniz bir program bulunmuyor, fakat gönüllü grubu her zaman etkileşim içerisinde. Bu grupta pek çok psikolog ve psikolog adayı bulunduğundan bazı projeler için gönüllüler aranıyor ve böylelikle öğrenciyken önemli projelerde yer alma fırsatını yakalayabiliyorsunuz. Bunun dışında ofis içi destekte bulunabilir, raporlamalar ve çeviri konularında yardımcı olabilirsiniz. Ek olarak, yılda bir kere stajyer alımı gerçekleşiyor, vakfın okulunda staj yapma şansına sahip olabiliyorsunuz.
MOR ÇATI
Mor Çatı Derneği kadına şiddetle savaşmak misyonu ile kurulan bir dernektir. Kadınların eşit haklarda, her türlü şiddetten uzak yaşaması adına mücadele veriyorlar. Dernekte birçok proje ve atölye bulunuyor. Gönüllü olabilmek için öncelikle gönüllü atölyelerine katılmak gerekiyor. Genel olarak mezun profesyoneller gönüllü olduğundan, yüksek lisans psikoloji öğrencileri ve meslekte olan psikologlar için daha doğru bir seçenektir.
AÇEV
Anne Çocuk Eğitim Vakfı’nda gönüllü olarak çocuğun yaratıcılık, hayal gücü gibi becerilerinin gelişmesine katkı sağlayabilir, hem de ebeveynlerin çocuğun üzerindeki rolünün artmasına yardımcı olabilirsin. Aynı zamanda toplumsal cinsiyet eşitliğinin yaygınlaşmasına katkı sağlamak için burada gönüllü olmak doğru bir tercih.
SOSYALBEN
SosyalBen, dezavantajlı bölgelerde yaşayan çocukların yeteneklerini geliştirmeyi ve ortaya çıkarmayı amaçlayan ve bu amaçla Türkiye’nin dört bir yanında gönüllülerle birlikte saha çalışması yapan bir vakıf. Gönüllülerin tamamı 18-25 yaş arası üniversite öğrencilerinden oluşuyor. Gönüllü adaylarıyla mülakatlar yapılıyor ve olumlu sonuçlananlar gönüllü eğitiminden sonra saha çalışmalarına başlayabiliyor.
AIESEC
Aiesec, dünyanın her yerinde gönüllü olarak çalışmanıza önayak olan bir platform. Çevre, eğitim, spor, cinsiyet eşitliği gibi birçok konuda dünyanın her yerinden projeler bulunuyor. Bu projelere başvurduktan sonra, proje yürütücüleriyle mülakata giriyorsunuz. Olumlu sonuçlanırsa en az 6-8 haftalık yurtdışı gönüllülük maceranız başlıyor. Projelerin hemen hemen hepsi kalacak yer imkanı sağlıyor, bazı projelerde maddi destek bile almak mümkün. Gönüllülük projeleri dışında staj imkanları da mevcut.
Bir önceki yazımız olan Yeme Bozuklukları Farkındalık Haftası: Yeme Bozukluğu Kişiyi Neden ve Nasıl Etkiler? başlıklı makalemizde anoreksiya nervoza, bulimiya ve ortoreksiya nervoza hakkında bilgiler verilmektedir.