Ana sayfa Genel Ruhsal Sağlığınızı İyileştirmek İçin Yemek Vaktini Fırsata Çevirin

Ruhsal Sağlığınızı İyileştirmek İçin Yemek Vaktini Fırsata Çevirin

399
https://pixabay.com/tr/vectors/tost-yemek-yeme-olay-%C5%9Fenlikli-153723/

Yemek saatleri, günün veya haftanın yoğunluğunu bir kenara bırakmak, sosyalleşmek ve rahatlamak için harika bir fırsattır.  Arkadaşlarınızla veya aile bireylerinizle bu zamanı paylaşmak ruh sağlığınız için oldukça yarar sağlamaktadır. Bu faydalardan bazıları şu şekildedir;

1.  İnsanlar yaşamları boyunca günlük bir yapı ve rutine ihtiyaç duyarlar. Paylaşılan düzenli yemek zamanları, bireyin yaşamında bir ritim ve düzenlilik hissi oluşturur. Başkalarını dinleme, onlar ile iletişim kurma fırsatı yaratır. Bu nedenle kişide memnuniyet ve güven duyguları ortaya çıkar.

2. Yemek vaktini fırsata çevirmek, çocuklar için sosyal becerilerin geliştirilmesine yardımcı olur. Çocuklar genellikle aile bireyleri tarafından konuşmayı, dinlemeyi ve nasıl etkileşime gireceğini model alarak öğrenirler. Bununla birlikte paylaşılan yemek ritüeli, bireysel kimliği pekiştirme fırsatı sağlar. Kişi kim olduğu, nereye ait olduğu veya rolünün ne olduğu hakkında farkındalık kazanabilir. Kendisinin dışındaki görüş ve bakış açılarını tartışabilme fırsatı ile empati ve anlayış gibi nitelikler geliştirilebilir.

3. Düzenli yemek saatleri sindirim sistemimizin gelişmesi ve düzenli çalışması için faydalıdır. Bununla birlikte yemek vakitlerinde konuşma ve dinleme eylemi yeme sürecini yavaşlatmaktadır. Yemeği yavaş yemekle birlikte hazımsızlık önlenir, diyabet riski azalır ve daha iyi sindirim sağlanır.

Yemek vaktini fırsata çevirmek için ipuçları:

  • Yemek zamanını önceden planlayıp organize edin. Aileniz veya arkadaşlarınızla bu vakti paylaşmak için her hafta en az bir gün ayırın.
  • Eğer yemekleri siz hazırlıyor ve bu programı rutin hayatınıza entegre etmek istiyorsanız, hazırlanması kolay ve basit yemekler seçin. Bu, sizi sıkmadan, zorlamadan rutin haline dönüşmesini sağlayacaktır.
  • Bu zamanları konuşma ve paylaşma fırsatı olarak değerlendirmek ilk hedeftir. Bu nedenle yemek sırasında bir televizyon veya başka bir dikkat dağıtıcı olmamalıdır.
  • Çocuklarınız varsa eğer, zaman içerisinde onları menü planlamasından, yemek pişirmeye, bulaşıkları yıkamaya kadar programın tüm yönlerine dahil edin.

 

 

Kaynak

https://ww.mentalhealth.org.uk/a-to-z/m/mealtimes-and-mental-health

Bir önceki yazımız olan Kararsızlıkla Nasıl Başa Çıkacaksınız? başlıklı makalemizde doğru seçim yapmak, karar verememek ve karar verme güçlüğü hakkında bilgiler verilmektedir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here