Ana sayfa Genel Terapide Danışana Neden Ev Ödevi Verilir?

Terapide Danışana Neden Ev Ödevi Verilir?

1529
terapide ödev
https://pixabay.com/tr/illustrations/diz%c3%bcst%c3%bc-bilgisayar-%c3%b6%c4%9frenci-5589662/

Terapide ödev vermek özellikle bilişsel ve davranışçı terapilerde yaygındır. Bazı danışanlar bu ödevleri severek yaparken, bazılarının ”ödev” kelimesini duymak bile hoşlarına gitmez. Ancak terapide verilen ödevlerin terapi sürecine katkısı oldukça büyüktür.

Neden Terapide Ödev Yapıyoruz?

Öncelikle ödevin başlıca verilme sebebi, günümüz terapilerinin kısa süreli olmasıdır. Ülkemizde her ne kadar sigortalar seans ücretlerini karşılamasa da bu durum batıda farklıdır. Özellikle Amerika’da özel sağlık sigortaları belli bir seans sayısına kadar terapi ücretini karşılamaktadır. Bu nedenle birçok danışan da sigortalarının karşıladığı süre kadar terapiye gelmeyi tercih etmektedir. Bu durum terapi ekollerine çözüm aramaya itmiştir. Bunun sonucunda ise seans dışı verilen ev ödevleri ortaya çıkmıştır. Ev ödevleri, seans verimini arttırmaya yarayan en önemli araçlardan biridir. Ayrıca terapinin bir diğer hedefi, danışana kendi terapisti olmayı öğretmektir. Yani danışan terapi süreci bittikten sonra tekrar problem yaşasa dahi bunu terapiden öğrendiği becerilerle aşabilmelidir. Bu ödevler de bu konuda danışana yardım etmektedir.

Bunların yanı sıra ev ödevleri danışanın terapi sürecine uyumlanmasına da yardımcı olur. Seanslar genelde haftada bir keredir. Bu seans süreleri arasında danışan ödevlerle beraber fayda görmeye devam eder. Ayrıca ödevler danışana bir ayna gibi şikayet ettiği problemlerin nedenlerini gösterir. Günlük hayatta yaşarken anlayamadığı, üstüne düşünemediği olayları ödevler sayesinde anlayıp görebilir.

Ayrıca ödevler sayesinde danışan bir anlamda harekete geçmiş olur. Seansta konuşulan problemler üzerine terapistin verdiği ödevler sayesinde danışan, sorunlarına karşı bir adım atar. Örneğin hiç dışarı çıkamayan bir danışan düşünelim. Terapist danışana her hafta dışarı çıkmasını başarmak için küçük küçük ödevler verir. İlk hafta apartmanda gezinmek, ikinci hafta kapının önüne çıkmak gibi küçük hedefler danışanı sonunda çözüme ulaştıracak çözümlerdir.

Bazı durumlarda danışanın ödevlerine yakınları da katılır veya ödev danışanın bir yakını ile ilgili problemlerini düzeltmesi ile alakalı olabilir. Bu durumda ödev danışanın kendisine fayda sağlamasında çıkar ve çevresine de faydalı olmaya başlar. Sadece konuşmak, terapi sürecini havada bırakır. Ödevler ise uygulama kısmıdır.

Sonuç

Terapi alıyorsanız, terapistiniz mutlaka size verdiği egzersizin mantığını ve neden yaptığınızı size açıklayacaktır. Seanslarda verilen hiçbir ödev kişinin hayatında büyük yer kaplamaz. Kısa sürede çözüm bulmak, terapideki kazanımları uygulamak için ödevler harika fırsatlardır. Bu fırsatlar danışan tarafından ne kadar iyi değerlendirilirse terapi sürecinin başarısı o kadar artacaktır.

Kaynak

-Jongsma Arthur E., Adult Psychotherapy Homework Planner. Second Addition, Practice Planners.

Bir önceki yazımız olan Ortoreksiya Nervoza Nedir? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here