Ana sayfa Genel Terapistiniz ile Neden Arkadaş Olamazsınız?

Terapistiniz ile Neden Arkadaş Olamazsınız?

2319

Danışanlar, terapistleri ile yakın ilişkiler kurar. En bilinmedik yanlarını terapistlerine anlatırlar. Bu nedenle, danışanlar terapistlerini arkadaşları olarak görebilirler. Fakat terapistler danışanları ile yakın ilişkiler kuramazlar. Etik kurallar buna müsaade etmez.

Psikoterapide danışan anlatır, terapist dinler. Gerekli bir dengesizlik vardır. Bir taraf her şeyini paylaşırken, terapist ise dinleyen ve paylaşmayan taraftır. Fakat arkadaşlıkta iki taraf da birbirleriyle her şeyini paylaşır. Siz anlattıkça karşı taraf da anlatır, karşılıklı bir ilişki vardır. Terapist ilişkisi ile arkadaşlık ilişkisi arasındaki temel farklılıklardan biri budur.

Terapistin anonim kalması, psikanalitik bakış açısından ortaya çıkmıştır. Psikanalizde, transferans olmaması açısından terapistin kendini danışana açmaması gerektiği savunulmuştur.

Fakat günümüz terapistleri, ister istemez kendilerinin de karşı tarafla bir şeyler paylaştığını belirtiyorlar. Bugünkü düşünce, terapistin tamamen kendini gizlemesi değil, terapist ile hasta arasında meydana gelen tüm reaksiyonların en kapsamlı şekilde tartışılmasına ve araştırılmasına olanak sağlayan türde bir ilişki geliştirmektir.

Terapist ile danışan arasında karşılıklı bir ilişki olmamalıdır çünkü herhangi bir ilişki terapinin gidişatını zedelemektedir. Örneğin danışan özel hayatındaki bir etkinliğe terapistini çağırdığında terapist gitmezse, danışan buna darılır. Çünkü danışan terapistine arkadaş sıfatını da koyduğundan, hissettiği duygular farklı olur. Bu dargınlıklar, mutlaka terapiye de yansır. Terapinin danışana zarar vermemesi, yarar vermesi bir terapistin en önemli etik maddesi olduğundan, arkadaşlık veya aşk ilişkisi kurulmamalıdır. Kurulursa da terapi sonlandırılmalı veya danışan yönlendirilmelidir.

Terapi Noktalandığında Arkadaşlık Kurulabilir mi?

Danışan ve terapist anlaşarak terapiyi bitirmeye karar verebilir. Fakat danışanın bir daha terapiye ihtiyaç duymayacağı anlamına gelmez. İki tarafın da enerjisi tutmuş olabilir. Fakat terapist ile danışan arasındaki ilişkinin profesyonel bir ilişki olduğu unutulmamalıdır. Terapi dinamikleri ile arkadaşlık dinamikleri birbirinden çok farklıdır. Bu nedenle ilişkinin profesyonel seviyede kalması, her iki taraf için de en iyisidir.

https://www.verywellmind.com/why-your-therapist-is-not-your-friend-2330691

https://pixabay.com/tr/photos/doktor-hasta-dan%C4%B1%C5%9Fma-tart%C4%B1%C5%9Fma-5710152/

Bir önceki yazımız olan Toplumsal Travma Bireyi Nasıl Etkiler? başlıklı makalemizde anksiyete, çaresizlik ve travma ve kaygı hakkında bilgiler verilmektedir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here