Hiç ürün alırken nelere dikkat ettiğimizi düşündünüz mü? Bir ürünü alırken diğerini almama sebebimiz sizce nedir? Medyanın hayatımızı ele geçirmesiyle birlikte her yerden çıkan reklamlar sizin ürüne olan algılarınızı değiştiriyor mu? Bu soruları sıkça kendinize soruyorsanız, tüketici psikolojisine ilgilisiniz.
Tüketici davranışlarının arkasındaki nedenleri anlayıp teoriler geliştiren psikoloji alanı tüketici psikolojisidir. Resmi bir tanım yaparsak, ‘’kişiler, gruplar ve toplumların; ürünü seçme, alma ve kullanma süreçlerini inceleyen ve tüketicinin üründen memnun kalması için çalışmalar yapan psikoloji dalıdır’’ diyebiliriz. Tüketici psikologları şu konularda çalışır:
- Tüketici satın alacağı ürünü veya servisi nasıl seçer?
- Satın almanın arkasındaki duygular nelerdir?
- Çevresel faktörler (medya, arkadaşlar, kültür…) satın alma davranışını nasıl etkiler?
- İki ürün arasında karar verirken insanı neler etkiler?
Tüketici psikologları, şirketlerin müşterileri anlamasında yardımcı olur. Ayrıca pazarlama stratejileri geliştiren projelerde de çalışırlar. Pazar araştırmaları yaparak hangi ürün hangi kullanıcı tarafından talep görüyor raporlamalar yaparlar. Bu raporlar dışında psikoloji biliminin ışığında deneyler, gözlemler ve anketler gerçekleştirirler.
Kültürleri anlamak ve analiz etmek, tüketici psikologları için çok önemlidir. Çünkü algılar kültürden kültüre değişmektedir. Halkın algılarını ve tutumlarını anlayarak yapılan stratejiler, kitlelere ulaşmakta çok daha başarılıdır. Tüketici psikologları, şirket ve hedef kitlesi arasındaki önemli bir bağlantıdır.
Nasıl Tüketici Psikoloğu Olunur?
Ülkemizde bu alanda daha çok pazarlama uzmanları çalışmaktadır. Tüketici psikolojisine özel yüksek lisans alanı bulunmamaktadır. Fakat birçok alandan yüksek lisans yaparak bu alanda kişi kendini geliştirebilir. Bir psikoloji mezunu bu alanda çalışmak isterse, endüstri ve örgüt psikolojisi, psikoloji bilimi, pazarlama ve tüketici çalışmaları gibi alanlarda yüksek lisans yapabilir.
Eğer tüketici psikolojisi alanıyla ilgiliyseniz;
- Okulda sosyal psikoloji, pazarlama, insan davranışları ve kültürü gibi dersler alın.
- Pazarlama ve reklamcılık gibi alanlarda sertifika programlarına katılın.
- Bu alanlarda staj yaparak veya projelere katılarak, alandaki etkinlikleri gözlemleyin.
Tüketimin altın çağını yaşadığı bu dönemlerde, tüketici davranışlarına olan ilgi şirketlerce her gün daha da çok artmaktadır. Bu nedenle alanın önünün oldukça açık olduğu düşünülüyor. Psikoloji bilimi bu alan daha çok ışık tutacaktır.
https://www.verywellmind.com/what-is-consumer-psychology-2794899
Bir önceki yazımız olan Terapistiniz ile Neden Arkadaş Olamazsınız? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.