Ana sayfa Genel Yalan Söylemek : Neden Yalan Söyleriz?

Yalan Söylemek : Neden Yalan Söyleriz?

438
Neden Yalan Söyleriz?

Herkes hayatının bir noktasında yalan söyler. İnsanların yalan söylemesinin altında birçok neden yatıyor. Örneğin, bir çocuk alacağı cezayı önlemek için yalana başvururken, bir yetişkin kötü bir duruma düşmemek amaçlı yalan söyleyebilir. Her ne kadar kötü bir davranış da olsa  insanların birine zarar vermedikçe yalan söylemesi oldukça doğaldır. Ancak yalan kişiler arasındaki iletişimi bozar ve güveni sarsar. Hiç kimse kendine yalan söylenmesini istemez. Yalan söylemek kişinin bir alışkanlığı olmamalıdır. Diğer yandan yalan söylemek bazı insanlar için biraz daha farklıdır. Kimi insanlar ortada geçerli bir neden yokken de yalan söylerler. Yalan söylemek bir hastalık olarak tanımlanmasa da birçok kişilik bozukluğunun bir göstergesi olarak görülür.

 

Patolojik yalancılar için yalan söylemek;

  1. Patolojik yalanın bir sebebi, yalancının yalan söylediği konuyu çok önemli görmesidir. İnsanların üstünde durmadığı bir konuya takıp, bu konu hakkında yalan söyleyebilirler. Bu konu hakkında o kadar üstelerler ki karşısındaki insan sonunda ‘’neden bu konu senin için önemli?’’ diye sorabilir.
  2. Doğruyu söylemenin kontrolü kaybetmek olduğunu düşünüyorlar. Bazı yalanlar durumu kontrol etmek içindir. Kişi durumu kontrol etmek için yalan söylediğinde istediği tepkiyi ve etkiyi alır.
  3. Bazı yalancılar, çevresini hayal kırıklığına uğratmaktan fazlasıyla korkar. Etraftan edindiği saygınlığı yitirmemek adına yalan söyleyebilirler. Doğruların ortaya çıkmasıyla beraber reddedilmek ve utanç duymaktan endişelenirler.
  4. Yalanlar kartopu etkisi yaratır. Ufak bir yalanla başlar, daha sonrasında durumu kurtarmak için yeni yalanlar gelir. Bu da yalanın kartopu gibi büyümesine ve içinden çıkılamayacak duruma gelmesine sebep olur.
  5. Patolojik yalancılar bir süre sonra yalan söylüyormuş gibi hissetmemeye başlar. Sürekli yalan söyleyen kişiler baskı altına girdiklerinde hafızaları tamamen karışır. Bu akıl bulanıklığı kişide kendi dediklerini doğru bulmasına sebep olur. Hafıza kişiye birçok oyun oynar, patolojik yalancılar da bu durumdan muzdarip olur. Hatta bazıları o kadar kendini bu duruma kaptırır ki, yalanlarıyla beyninde yarattığı bu dünyaya inanırlar.
  6. Bazı yalancılar ise yalanlarının doğruya dönüşmesini fazlasıyla ister. Yalanı tekrarlaya tekrarlaya gerçekleştirebileceklerine inanırlar.

 

Her ne kadar patolojik yalancılar var olsa da, insan beyni doğruyu söylemeye daha çok odaklıdır. Beyin kullandığı kelimelerle kafasının içerisindeki gerçekliğin tutarlı olmasını ister. Bu nedenle dürüstlüğe odaklıdır. Evet bazıları ortalamadan çok yalan söyler fakat bu kişiler bile çoğu zaman doğruyu söylemektedir. Bu nedenle patolojik yalancıların yalan söyleme motivasyonu üzerine odaklanılarak yalan söyleme davranışı azaltılabilir.

 

 

https://www.psychologytoday.com/us/blog/women-who-stray/201701/6-reasons-people-lie-when-they-don-t-need

https://www.paulekman.com/blog/why-people-lie/

 

Bir önceki yazımız olan Covid-19 Virüsünün Sağlık Çalışanları Üzerindeki Etkileri başlıklı makalemizde anksiyete, corona virüs ve covid-19 hakkında bilgiler verilmektedir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here