İçindekiler
Bu içerik, Klinik Psikolog Esra Sarıçamlık tarafından hazırlanmıştır.
Aşırı düşünmek problem çözme yeteneğinizi etkiler. Sürekli problem üzerinde durmak, potansiyel çözümler yerine analiz felcine yol açan bir stres döngüsü yaratır. Aşırı düşünmek çoğu zaman depresyona ve kaygıya yol açar, çözümlere odaklanma yeteneğinizi etkileyebilir. Ayrıca, sağlıklı uyku çekme yeteneğinizi azaltır.
Negatif bir sarmalın içine girdiğimizde, kafamızda olup bitenleri değiştirmek son derece zor olabiliyor. Genellikle, zihinsel bir tükenme durumuna ulaşana kadar ya da olumlu bir şey olana kadar zihinsel kalıp değişmiyor. Araştırmalar, problemler, eksiklikler ve hatalar üzerinde durmadan kafa yormanın, anksiyete ve depresyonun başlaması için bir risk faktörü olduğunu gösteriyor.
Aşırı Düşünmeyi Olumlu Davranışlara Dönüştürmenin 8 Yolu
- Dikkatinizi dağıtın.
Dikkat dağıtıcı şeyler bulmak, fazla düşünmeyi bırakmanın iyi bir yoludur. Bir çalışma, yaşam olaylarının en büyük potansiyel stres riskini oluşturmasına rağmen, aslında strese neden olanın olayların kendisinden ziyade bu olaylar hakkında fazla düşünmek olduğunu buldu. Çoğu insan, zihinleri gündüz aktivitelerinden yavaşladığında akşamları veya yatma vaktinde fazla düşünmeye meyillidir. Bu, zihninizi meşgul edecek ve olumsuz zihinsel kalıbın ele geçirilmesini önleyecek olumlu davranışlar yaratmaya başlamanın zamanıdır. Psikolojik ve duygusal esenliği destekleyen olumlu bir davranış seçtiğinizden emin olun. Örneğin: bir sorun hakkında endişe etmek yerine, bu zamanda eski arkadaşlarınızla iletişim kurun. Ya da akşam yemeğinden önce rahatlatıcı yoga pozları uygulayın ya da bir komedi filmi izleyin. Ne seçerseniz seçin, olumsuz zihinsel kalıplara düştüğünüzü hissettiğinizde bunu dikkatinizi dağıtacak bir şey haline getirin.
- Destek isteyin
Herhangi bir davranışı değiştirmek istediğinizde, hepsini kendi başınıza yapmaya çalışmayın. Yeni, pozitif düşünce kalıpları oluşturma yolunda başlarken bir arkadaşınızdan, partnerinizden veya bir aile üyenizden yardım alın. Araştırmalar, sosyal desteğin stresi yönetmeye yardımcı olduğunu ve hamster tekerleği düşünceleriniz hakkında canlandırıcı yeni bir bakış açısı sağladığını göstermiştir.
- Mükemmelliği değil, süreci seçin
Bazen yanılmanıza ve herkes gibi kusurlu olmanıza izin verin. Hepimizin kusurları ve geliştirmeye çalıştığımız alanlar var. Bu insan olmanın doğasıdır.
4. Endişelerinizi geride bırakın
Aşırı düşünmek, yukarıda anlatıldığı gibi asla mükemmel seçimlere yol açmaz, çünkü seçimlerimizin sonuçlarını yalnızca deneyim yoluyla görebiliriz. Bu nedenle, elinizdeki bilgilerle mümkün olan en iyi kararı verin, onu yolun aşağısında ayarlayabileceğinizi bilerek.
5.Kontrolü bırak
Hayat iniş ve çıkışlarla doludur ve iyimser kişiler hayatlarının ve başkalarının hayatlarının her yönünü kontrol etme arzusundan vazgeçerler. Pozitifliğe yapılan bu vurgu kalbinize fayda sağlar, kan basıncınızı düşürür ve kemiklerinizi güçlendirmeye yardımcı olur.
6.Uykunuza değer verin
Kaliteli uyku, sağlık ve sakin bir zihin için gereklidir. Uyku yoksunluğunun sizin için “normal” olmasına izin vermeyin. Gece ritminizi yeniden kazanmak için adımlar atın ve her gece makul bir saatte yatağa gidin. Kendinizi iyi dinlenmiş hissettiğinizde, fazla düşünmeye daha az eğilimli olacaksınız.
7.Egzersiz yapmak
Kaliteli uykunun doğal bir sonucu olan egzersiz, fazla düşünmeye karşı şaşırtıcı bir panzehirdir. Bedeni yormak zihni rahatlatır ve bilim, egzersizin kaygı ve depresyon belirtilerini azalttığını doğrulamıştır. Daha rahat olduğunuzda, fazla düşünme olasılığınız çok daha düşüktür.
Düzenli egzersiz, zihninizi olumlu bir notta tutarken kemiklerinizi inşa etmenin ve güçlendirmenin mükemmel bir yoludur. Zevk aldığınız bir egzersiz rutini seçmenizin önemli olduğunu unutmayın, böylece düzenli olarak katılacaksınız.
Kaynak:
Michl LC et al., “Rumination as a mechanism linking stressful life events to symptoms of depression and anxiety: longitudinal evidence in early adolescents and adults.” J Abnorm Psychol. 2013 May;122(2):339-52. Web. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23713497/
Bajayo, Alon, et al. “Skeletal parasympathetic innervation communicates central IL-1 signals regulating bone mass accrual.” Proceedings of the National Academy of Sciences. USA. 2012 September 18; 109(38): 15455-15460. Web. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3458367
Susan Nolen-Hoeksema et al., “Rethinking Rumination”. SAGE Journals, September 1, 2008. Web. https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1111/j.1745-6924.2008.00088.x/
Bir önceki yazımız olan Araştırma: Ergenlerle Anı Paylaşımı başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.