
İlişkilerde kıskançlık herkesin tecrübe ettiği bir durum. Kimi zaman kıskanıldık, kimi zaman kıskandık. Bazı durumlarda partnerimizi kıskanmak oldukça insani bir duygudur. Örneğin partnerimizin etrafında potansiyel bir flört görmek, bazen kendimizi engelleyemediğimiz bir şekilde kıskançlığa sebep olur. Fakat her şeyde olduğu gibi, kıskançlığın da miktarı, zamanlaması ve nedenleri önemlidir.
Ne kadar kıskançlık çizgiyi aşar?
Doğal kıskançlık ile gerçek dışı takıntılar arasında ne gibi farklar var?
Bir tarafın paranoyası ve takıntıları yüzünden ortada bir sebep yokken tartışma çıkarmak, partnerin telefonlarını kontrol etmek, kimlerle görüştüğüne karışmak ve hatta aile ile görüşmeyi dahi kısıtlamak tehlike çanlarının çoktan çalmaya başladığının göstergesidir. Bazen kıskançlık tek taraflı olurken, bazen iki taraf da aynı davranışları gösterir. Üstelik, çiftler bu durumu kendi içlerinde çok normal bir ilişki dinamiği olarak görür.
Partner kıskançlığı ne yazık ki aşk belirtisi olarak görülebiliyor. Kıskanılan taraf, karşı tarafın davranışlarını hoş görüyor, hatta bir övünme kaynağı oluyor.
Sağlıksız Kıskançlık
Sağlıksız kıskançlık, kişinin partnerini takıntı yapmasına ve bu takıntının boş olmadığını kendine kanıtlaması için partnerinin hayatını kontrol altına almasına sebep olur. Örneğin telefonunu karıştıran fakat istediğini bulamayan kıskanç taraf, rahatlamak yerine aramaya devam eder ve karşı tarafın hayatını iyice kısıtlamaya başlar. Başta sadece telefon karıştırmak gibi masum görünen davranışlar, tek başına sokağa çıkartmamaya kadar ilerleyebilir. Bu durum, duygusal, psikolojik hatta fiziksel şiddete kadar giden durumlar ortaya çıkmasına sebep olur.
Kültürümüzde normal görülen fakat düşünülmesi gereken üstü kapalı kıskançlıklar:
- Partnerin bütün vaktinizi onunla geçirmenizi istemesi
- Her an nerede olduğunuzu bildirme
- Görüştüğünüz kişilere kısıtlamalar getirilmesi
- Şüpheci davranışlar, onsuz birileriyle görüştüğünüzde size rahat vermemesi
- Telefon ve sosyal medya kontrolü
- Duyguların olması gerektiğinden fazla olması: Aşırı sinir, aşırı sevgi gibi
Aşırı kıskançlık, partnerin bir güven problemidir ve bu problem kişinin hayatındaki tecrübelerden beslenmiş olabilir. Partnerinizle karşılıklı bir şekilde sınırlardan, duygularınız ve düşüncelerinizden konuşmak ve problemin temellerini anlayıp çözebilmek önemlidir. İki taraf da her ne kadar yakın olunursa olunsun herkesin sınırları olduğu gerçeğinin bilincinde olmalıdır.
Kıskançlıkla ilgili daha fazla okumak isterseniz Kıskançlıkta 5 Aşama adlı yazımıza tıklayarak ulaşabilirsiniz.
https://www.joinonelove.org/learn/unhealthy-relationship-behaviors-series-jealousy/
Bir önceki yazımız olan Pozitif Psikoloji Nedir başlıklı makalemizde işyeri, liderlik ve pozitif psikoloji hakkında bilgiler verilmektedir.