DSM V’e göre bir kişinin sertleşme bozukluğu tanısı alması için her cinsel etkinlikte ya da neredeyse her cinsel etkinlikte aşağıdaki üç belirtiden en az birini yaşıyor olması gerekir:
- Cinsel etkinlik sırasında sertleşme (ereksiyon) sağlamada belirgin güçlük çekme
- Cinsel etkinliği bitirene kadar sertleşme (ereksiyonu) sürdürmede belirgin güçlük çekme
- Sertlik düzeyinde belirgin azalma
Genel olarak erkeklerin onda birini etkileyen bir sorun olan sertleşme bozukluğu, genç yaşlarda daha az yaygın ve genellikle geçici kabul edilmekteydi. Ancak son dönemlerde genç nüfusta da sertleşme problemlerinde artış görülmeye başlandı. Burada genç kelimesinin altını çizmek gerekir. 40 yaşın altı erkekler genç yaş kabul edilir. Bir araştırmada 18-40 yaş arasındaki erkeklerin %30’unun zaman zaman sertleşme problemi yaşadığı bulunmuştur.
Hangi Faktörler Etkilidir?
- Genellikle 40 yaşından sonra etkili olan diyabet, yüksek tansiyon, kanda yağ ve kolesterol seviyelerinin yüksek olması, omurga bozuklukları veya kan akışının engellenmesi dahil birçok tıbbi sorun genç yaşlarda da sertleşme problemlerine yol açabilmektedir.
- Sigara kullanmak, uyuşturucu madde almak veya yüksek miktarlarda alkol tüketmek gibi sertleşmeyi etkileyebilecek birçok dış faktör de mevcuttur.
- Bazı ilaçların (örneğin antidepresanlar) sertleşme problemlerine sebep olduğu bilinmektedir.
- Depresyon, kaygı ve partnerle ilgili olan problemler (tahrik olamam, tatminsizlik veya ilişki problemleri gibi) sertleşme sorununa neden olabilir.
- Gençlerde sertleşme bozukluğuna yol açan en önemli faktör cinsel kaygı olarak kabul edilmektedir. Bu konuda yapılmış bir araştırmada kendi penislerinden memnun olmayan ve bu konuda ciddi kaygı yaşayan erkeklerin çok daha fazla sertleşme problemi yaşadığı görülmüştür. Ancak cinsel kaygı sadece penis ile ilgili değildir. Bazı erkeklerde performans kaygısı, erken boşalma kaygısı, partneri tatmin edememe kaygısı da iktidarsızlık yaratabilir.
Tedavisi
Tedaviye öncelikle yaşam tarzını değiştirmek ile başlanmalıdır. Kişinin yediği ve içtiği şeylerin bu probleme neden olup olmadığı belirlenmelidir. Kişide kilo fazlası varsa bir diyet ve egzersiz programı uygulamak önemli olmaktadır. Partnerle ilgili olabilecek problemler, stres kaynakları ele alınmalıdır. Kegel egzersizleri yani leğen kemiğinin içindekileri kasları yukarı çekmek için (idrarı tutmak için yapılan harekete benzer şekilde) penisin altındaki ve anüs çevresindeki kasları her gün günde 30-40 saniye boyunca kasmak ve gevşetmek işe yaramaktadır. Kişide var olan kaygılar keşfedilmeli ve daha işlevsel düşünceler ile değiştirilmelidir. Sonuç olarak genç erkeklerde çoğunlukla bilişsel ve davranışçı bir yöntem ile uygulanan psikoseksüel terapiler sertleşme sorununu çözer. İlaç kullanımı ancak bu yöntemler işe yaramadığı zaman düşünülmelidir.
Kaynaklar
Amerikan Psikiyatri Birliği, (2013). Diagnostic Statistical Manuel (DSM-V)
Crowe, M. & Wylie, K. (2017). Çiftlerde yaşanan ilişki sorunları, Kuraldışı yayınları: İstanbul
Bir önceki yazımız olan Yalancının Beden Dili başlıklı makalemizde beden dili ve yalan hakkında bilgiler verilmektedir.