Ana sayfa Genel Borderline mı Bipolar mı?

Borderline mı Bipolar mı?

1098

İkisinde de ciddi duygu durum değişimleri bulunduğu için borderline kişilik bozukluğu (sınırda kişilik bozukluğu) ile bipolar bozukluk sıklıkla karıştırılabilmektedir. İki bozukluğun çok farklı alt yapıları vardır. Yaygın inanışın aksine nedenleri ve tedavileri çok farklı olduğundan doğru tanıyı koymak önem taşımaktadır.

Benzerlikler

  • Bipolar bozukluk depresyon ile mani arasında gidip gelen duygu değişimleri ile kendini gösterir. Mani; aşırı yükseliş, azalan uyku gereksinimi, aşırı para harcama, artan cinsel aktivite ve aşırı hareketlilik ile karakterizedir. Borderline kişilik bozukluğunda da hızlı duygu değişimleri gerçekleşir. Borderline kişilikler dakikalar içerisinde aşırı iyi hissetmekten korkunç bir stresli duyguya geçiş yapabilirler.
  • Dürtüsel davranış iki bozukluk arasında bir başka ortak noktadır. İki bozukluğa sahip kişilerde de düşünmeden hareket etme yaygındır. Sonuçlar hesaba katılmaksızın yapılan davranışlar, sonrasında ciddi sorunlar yaratabilir.
  • Bir başka benzer nokta ise iki bozuklukta da yüksek olan intihar oranlarıdır.

Farklılıklar

  • İki bozukluk arasındaki temel farklılık, bipolar duygu durum bozukluğu iken borderline’ın kişilik bozukluğu olmasıdır. Duygu durum bozuklukları ortada belirgin bir sebep olmaksızın gerçekleşen duygu durum değişiklikleri ile karakterizedir. Kişilik bozuklukları ise uzun dönemli düşünceler, duygular ve davranışların kişinin işlevselliğini bozması ile tanımlanır.
  • Aşırı duygu değişimlerinin iki bozuklukta da bulunmasına rağmen sebepleri tamamen farklıdır. Öyle ki, bipolar bozuklukta mani ve depresyon arasındaki geçişler dışsal faktörlerin tetikleyici etkisi olmaksızın, nedensiz bir şekilde gerçekleşir. Ancak borderline kişilikler, sevilen biriyle konuşmadan bir süre geçirmek gibi basit bir dışsal stres kaynağı nedeniyle yoğun duygu değişimleri yaşayabilirler.  
  • Aşırı duygu değişimlerinin süresi de bir başka farklılıktır. Bipolarda mani ve depresyon arasındaki değişim bazen günler bazense haftalar sürerken, Borderline’da saatlik ve hatta dakikalık değişimler olabilir.
  • Dürtüsel ve kendine zarar verici davranışların nedenleri de iki bozukluk için farklıdır. Borderline kişilikler terk edilmeye karşı aşırı hassastır. Bu da onların reddedilme gibi durumlarda aşırı tepkiler vermelerine, kendilerine zarar verme ya da intihar girişimi gibi yıkıcı davranışlar sergilemelerine yol açar. Ancak bipolar bozukluğa sahip kişilerdeki kendine zarar verme ya da dürtüsel diğer davranışlar, kaynağını sadece biyolojik dengesizlikten alır.
  • Kişiler arası ilişkiler konusunda bipolar bozukluğa sahip kişilerin ciddi sıkıntıları yoktur. Mani veya depresyon dönemlerinde olmadıkça gayet işlevsel ve dengeli ilişkiler sürdürebilirler. Ancak borderline kişilikler genellikle kaotik ilişkiler kurarlar ve onlarla kurulan yakın ilişkiler lunaparkta hız trenine binmeye benzetilir, stabil değildir.
  • İki bozukluğun nedenleri ve gelişim süreçlerinde de ciddi farklar vardır. Bipolar bozukluk temelini biyolojik ve genetik faktörlerden almaktadır. Borderline’da ise gelişimsel faktörler ve çocukluk dönemi deneyimlerinin önemli rol oynadığı düşünülmektedir.
  • Son olarak iki bozukluğun tedavileri de oldukça farklı olmalıdır. Bu nedenle doğru tanı koymak çok önemlidir. Bipolarda hormonların düzenlenmesi için ilaç alımı elzemdir ve bunun psikoterapi ile kombine edilmesi gerekir. Borderline bozukluk için ise ilaçlar tedavinin en temel parçası değildir, değişim psikoterapi ile gerçekleşir.

Kaynaklar

https://www.psychologytoday.com/us/blog/psychiatry-and-sleep/201910/is-it-bipolar-disorder-or-borderline-personality-disorder

https://www.verywellmind.com/bipolar-and-borderline-personality-disorder-425418

Bir önceki yazımız olan Yalancının Beden Dili başlıklı makalemizde beden dili ve yalan hakkında bilgiler verilmektedir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here