Çocuklar zaman zaman okula gitmek istemeyebilir. Özellikle pazartesi günleri ve uzun bir aradan sonra ise bu durum sıkça görülür. Ancak bazı çocuklarda okula gitmeme isteği kronikleşir. Çocuk zaman fark etmeksizin her gün okula gitmeyi reddeder. Bu duruma ‘’okul reddi’’ denir. Çocukların %1-2’sinde rastlanan bir durumdur. Okul reddinde çocuk okula gittiğinde büyük bir stres yaşar, karın ağrısı gibi somatik semptomlar da eşlik eder.
Okul reddinin bir sebebi var diyemeyiz. Çocuğun yanlış yapmaktan korkması, aşırı koruyucu aileye sahip olması, zorbalığa uğraması veya akademik baskı gibi birçok sebebi vardır.
Çocuğunuza Yardım Etmek İçin Neler Yapabilirsiniz?
- Yardım Alın: Birçok aile, yardım almadan önce sorunun derinleşmesini bekliyor. Birkaç gün okula yollamayarak durumu yatıştırmaya çalışıyor. Ancak okuldan geri kalmak çocuğun başarısızlık gibi korkularını tetikleyen bir unsurdur. Bu nedenle erken müdahale etmek ve gerekirse uzmandan yardım almak gerekir.
- Nedenlerini Bulmaya Çalışın: Çocuğun okula gitmemesinin altında yatan bir neden mutlaka vardır. Çocuğunuzun da sizin de sakin olduğu, rahat bir anda neden okula gitmek istemediğini sorun. Bu soruyu okul sabahı değil çocuğun rahat olduğu bir zamanda sormak daha rahat konuşabilmesi açısından önemlidir. Eğer çocuğunuz küçükse ve kendini ifade etmekte zorlanıyorsa, gözle-doğrula-yönlendir modelini kullanabilirsiniz:
Gözle: Bugün okula giderken üzgün olduğunu gördüm, neden evde kalmak istedin?
Doğrula: Bazen hepimiz kaygılı ve hoşnutsuz hissedebiliriz.
Yönlendir: Okula gitmek çok önemli, okula gitmen için neler yapabiliriz? - Kibar ve Kendinizden Emin Olun: Çocuğunuz size kendini açarken sizin ona karşı yumuşak ve nazik kalmanız çok önemlidir. Çünkü çocuk kendisine kızılacağını anlayınca doğruyu söylemekten çekinir. ‘’ Seni çok iyi anlıyorum, hepimizin zaman zaman endişeleri olabilir. ancak okula gitmek çok önemlidir.’’ gibi öfkeden uzak ama yapıcı konuşmalar yapmak oldukça faydalıdır.
- Okula Gidilmeyen Günlerde Planlamalar Yapın: Kimi çocuk evde bilgisayar oynama, yatma gibi motivasyonlarla evde kalmak ister. Bu nedenle okula gidilmeyen günlerde evde tamamen gevşemesini engelleyecek aktiviteler planlayın. Evde kaldığı günlerde çocuğun istediği olursa okula gitmeme isteği pekişir. Tamamen yasaklamadan, birtakım sınırlar koymak gerekir.
- Çocuğun Çevresiyle İletişime Geçin: Çocuğun öğretmeni, müdürü gibi onu gözlemleyen kişilerle görüşün. Okulda yaşanan ancak çocuğunuzun size anlatmadığı durumlar olabilir. Okuldaki çevresi özellikle gözlemleyerek çocuğun okuldaki sorunlarını tespit eder. Bu da sorunun çözümüne ulaşmak anlamına gelir. Bu nedenle çocuğun bütün sistemi ile iletişim halinde olmak önemlidir.
Okul reddi çaba ile çözülmesi mümkün olan bir sorundur. Bu nedenle çocuğunuza doğru destek sistemi kurmak ve olaya zamanında müdahale etmek önemlidir. Doğru müdahalelerle çocuk okul hayatına geri kazandırılabilmektedir. Sabırlı olmak, çözüm yöntemlerini sürekli uygulamak problemi çözmenin anahtarıdır.
https://theconversation.com/so-your-child-refuses-to-go-to-school-heres-how-to-respond-98935
Bir önceki yazımız olan İyi Bir Lider Özellikleri Nelerdir? başlıklı makalemizde endüstri örgüt psikolojisi, iyi lider ve kötü lider hakkında bilgiler verilmektedir.