Ana sayfa Genel Panik Bozukluk Tedavisine İlişkin Mitler

Panik Bozukluk Tedavisine İlişkin Mitler

344
Photo by Anna Tarazevich from Pexels https://www.pexels.com/photo/red-background-with-number-8-6136091/

İlaç tedavisi, panik belirtileri, beklenti anksiyetesi ve kaçınma davranışlarını ortadan kaldırarak kişilere fayda sağlamaktadır. Ancak kişiye var olan durum ile baş etme konusunda beceri kazandırmamakta ve ilaç olmazsa hastalıkla baş edilemeyeceği biçiminde bir çarpıtılmış düşünceye neden olabilmektedir.

Panik bozukluğun bilişsel açıklaması, bedensel duyumların felaketleştirici bir biçimde yorumlanması üzerinden yapılmaktadır. “Felaketleştirme” sonucunda ortaya çıkan panik atağının kökeninde, kalp krizi, beyin kanaması geçireceği ya da kontrolü kaybedeceğine ilişkin olumsuz ve anksiyete doğuran düşünce süreçleri etkili olmaktadır. Kişilerde oluşan bu somatik belirtiler tedavilerde etkin olan yanlış inanışlara ve bazı mitlere sebep olmaktadır. Bunlardan bazıları;

  • Panik atak için mutlaka ilaç tedavisi gereklidir. 
  • Acil tedavide öncelik her zaman ilaç tedavisinde olmalıdır. 
  • Panik atak hastasına her zaman medikal model temelinde bir açıklama yapılmalıdır. 
  • Önemli olan yalnızca doğru tanı koymak ve doğru tedavi uygulamaktır. 
  • Panik atağın altında hemen her zaman fiziksel bir hastalık vardır.

Bu nedenle genellikle kişiler geçirdikleri atakların ardından kendilerini acile atmaktadırlar. Acilde klasik bir belirti tarama, tanıyı netleştirme ve tıbbı öykü alınmaktadır. Ardından fizik muayene ve laboratuvar incelemeleri sonucunda herhangi bir tıbbı rahatsızlık olmadığı takdirde akut bir ilaç uygulaması tercih edilmektedir. 

Ancak panik bozukluğun psikolojik kaynaklı bir rahatsızlık olduğu bilinen bir gerçektir. Yapılan araştırmalar panik bozuklukta hızlı ve etkili bir tedavinin sağlanması için bilişsel davranışçı terapi modelini desteklemektedir. Uzun vadede kalıcı başarı sağlamak ve nüksü önlemek için ilaç tedavisine kıyasla bilişsel-davranışçı terapinin etkinliği araştırmalar ile kanıtlanmıştır.

 

Kaynakça 

  • Emmelkamp  PMG,   Bouman  TK,   Scholing  A.   Anksiyete  Bozuklukları.   Klinik Uygulama KıJavuzu. Çevirenler: Ceyhun B, Oral N, Ankara 1994, Hekimler Yayın Birliği, s. 75-96. 
  • Dattilio FM, Sungur MZ, Yalnız Ö. Acil durumlar ve krize müdahalede koşullarında panik tedavisinde ilaç dışı yaklaşımlar. Türk Psikiyatri Dergisi 1998 

Bir önceki yazımız olan Yalancının Beden Dili başlıklı makalemizde beden dili ve yalan hakkında bilgiler verilmektedir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here