Montreal Üniversitesinde yapılan yeni bir çalışmada, sert ebeveynlik stilinin çocuğun beyin gelişimini etkilediğini ortaya koydu. Bu çalışma bizlere gösteriyor ki çocuğa bağırmak, vurmak gibi davranışlar beyin yapısının daha küçük kalmasına sebep oluyor.
Sert bir ebeveyn olmakla ilgili birçok çalışma mevcut. Bu çalışmalar, sert müdahalelerle büyümüş çocukların sosyal ve duygusal zararlarını ortaya koyuyor. Ek olarak, bu araştırmanın ortaya koyduğu sonuç ise beyin gelişimi de oldukça olumsuz etkileniyor.
DUYGULAR VE BEYİN
Kötü duygular, kötü bir beyin sağlığına yol açar. Örneğin, çocukta istismar edilen bireylerle birçok araştırma yapılmıştır. Bu araştırmalar, çocukluktaki kötü tecrübelerin beynin duygu regülasyonunu düzenleyen bölgeleri geliştirmediğini ortaya koymuştur. Amigdala ve prefrontal korteksin etkilenmesiyle birlikte, yetişkinlikte ağır anksiyete ve depresyon görülmüştür. Montreal Üniversitesinde yapılan bu araştırmada ise, çocuk istismara uğramasa dahi, sert muamele gördüğünde beynin aynı bölgelerinin etkilendiği görülmüştür. Yani negatif tecrübeler, amigdala ve prefrontal korteksin gelişimini olumsuz yönde etkilemektedir.
Bu çalışma, ebeveynlik yönetimi açısından oldukça önemlidir. Çünkü uzmanlar yıllarca sadece ağır travmatik tecrübelerin beyni etkilediğine inandılar. Ancak çocuk sadece travmadan değil, sert ebeveynlikten de travma görmüş kadar etkiliyor. Bu da hem duygusal, hem fiziksel hem de sosyal gelişimlerine yansıyor.
ARAŞTIRMA DETAYI
Araştırma Konusu: Ebeveynlik stillerinin çocuğun kaygı seviyesine ve beyin gelişimine olan etkisi.
Yapılan çalışma, 2000’lerin başından başlayan uzun soluklu bir araştırmadır. Montreal Üniversitesi Hastanesinde çocukların doğumu ile başlamıştır. Çocuklar doğdukları zaman, beyin dataları kaydedilmiştir. Daha sonra 2 ile 9 yaş arasında her yıl çocukların anksiyete ve duygu durum seviyeleri ölçülmüştür. Buna ek olarak, ailelerin ebeveynlik biçimleri de kaydedilmiştir. Sonuç olarak, ebeveynlik stilleri sert olan bireylerin çocuklarının beyninde gelişimsel problemler görülmüştür.
Kaynak
- Sabrina Suffren, Valérie La Buissonnière-Ariza, Alan Tucholka, Marouane Nassim, Jean R. Séguin, Michel Boivin, Manpreet Kaur Singh, Lara C. Foland-Ross, Franco Lepore, Ian H. Gotlib, Richard E. Tremblay, Françoise S. Maheu. Prefrontal cortex and amygdala anatomy in youth with persistent levels of harsh parenting practices and subclinical anxiety symptoms over time during childhood. Development and Psychopathology, 2021; 1 DOI: 10.1017/S0954579420001716
Bir önceki yazımız olan Anna Freud : Hayatı ve Psikolojiye Katkıları başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.