Stres fiziksel, psikolojik, duygusal bir gerilim yaratan herhangi bir olaya verilen tepkiye denir. Stres etrafta olan bitene verilen tepkidir. Aslında belirli miktar stres vücut için gereklidir. Çünkü vücudumuzun etraftaki tehditlere cevap verip harekete geçmesi gerekir. Bu da stres sayesindedir. Bu nedenle stres aslında hayati bir fonksiyondur. Ancak ihtiyacımızdan fazla stres insanlar için iyi değildir. Peki stres tam olarak nedir?
Stres Nedir ve Belirtileri Nelerdir?
Stres nedir sorusu birçok yanıtı olan bir sorudur. Bu karmaşık terim akut veya kronik olarak sizi etkileyebilir. Yoğun stres altında olduğunuzda vücudunuz hem psikolojik hem fiziksel sinyaller verir. En yaygın sinyaller :
- Modunuzun düşmesi
- Avuçların terlemesi
- Mide rahatsızlıkları, hazımsızlık
- Baş dönmesi ve baş ağrısı
- Kaygılı olma
- Özellikle boyun ve omuz kaslarının kasılması
- Hızlı kalp atışları
- Konsantrasyonda zorluk
- Hafızanın zayıflaması
- Ani öfke patlamaları
- Neden Olur?
Aslında stres oldukça kişiseldir. Birçok olay, kişi için stres kaynağı olmaktadır. İş hayatı, eğitim hayatı, ekonomik durumlar, ilişkilerde yaşanan problemler hayatın normal akışında en çok strese neden olan olaylardır. Vücudunuzun beyinle olan ilişkisinin en somut örneklerinden biri belki de strestir. Çevresel faktörler beynimizi ve vücudumuzu gözle görülür bir biçimde etkiler. Yukarıda belirtilen stres belirtileri dışında stres birçok hastalığın nedeni olabilir. Kalp hastalıkları, kanserler, cilt rahatsızlıkları stresin en çok ilişkilendirildiği hastalık türleridir. Aynı zamanda anksiyete, depresyon gibi psikolojik rahatsızlıklarla da doğrudan ilişkilidir. Vücudunuz Hayır Diyorsa, Beden Kayıt Tutar gibi kitaplar kronik stresin vücudumuza olan etkisini açık bir şekilde anlatmaktadır.
Stres Tedavisi
‘’Stresli olmak’’ tek başına bir bozukluk olarak görülmez. Bu nedenle stresi yok etmeye yönelik terapi yöntemleri yoktur. Ancak uzmanlar bireylerle çalışırken kişinin baş etme stratejilerine odaklanır. Rahatlama teknikleri, egzersizler gibi birçok uygulamayla kişinin stres seviyesini azaltmak amaçlanır.
Konu stres olduğunda en çok başvurulan terapi yöntemleri bilişsel davranışçı terapi ve farkındalık temelli stres azaltma yöntemleridir. Özellikle son yıllarda yükselen farkındalık temelli yaklaşımlar kişilerin stresi azaltmasında büyük katkılar sağlamaktadır.
Stres belli bir seviyede bizi ayakta tutan bir mekanizmadır. Bu nedenle stresi yok etmek mümkün değildir. Ancak onu belli bir seviyede tutmak ve sağlığımızı etkilemeden yaşamak mümkündür. Bu nedenle kendimizi ve vücudumuzu takip etmek, stresten etkilendiğimizi anladığımızda ise müdahale etmek sağlığımız için çok önemlidir.
https://www.verywellmind.com/stress-and-health-3145086
Bir önceki yazımız olan Psikolojik Sağlamlık başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.