Hormonlar, endokrin sistem tarafından salgılanan ve kan yoluyla organlara ulaşan kimyasal habercilerdir. Hormonlar; büyüme, gelişme, üreme gibi birçok fonksiyonun gerçekleşmesinde önemli roller oynarlar. Vücudumuzda 50 farklı hormon vardır. Bu hormonlar sayesinde vücudumuz sağlıklı bir şekilde işler. Hormon salgılarındaki değişimler ise vücudu derinden etkiler. Az veya çok olması birçok sağlık problemi ile kendisini gösterir. Her hormonun ayrı bir görevi ve önemi olsa da, en önemli 8 tanesini sizler için listeledik.
Hormonlar ve Görevleri
- Tiroid Hormonu: Tiroid bezleri tarafından salgılanır. T3 ve T4 olarak adlandırılan iki adet tiroid hormonu vardır. Bu hormonlar, metabolizmanın çalışmasını sağlar. Kilo kontrolü, enerji seviyesi, vücut ısısı, saç ve deri sağlığı gibi birçok konuda rol oynarlar.
- İnsülin Hormonu: İnsülin pankreas tarafından salgılanır. İnsülin hormonu, karbonhidrattaki glukoz veya şekeri vücutta enerjiye dönüştürmeye yarar. Ayrıca daha sonra kullanmak için depolar. Kan şekerinin aşırı yükselmesini veya düşmesini önler.3. Östrojen Hormonu: Bu hormon kadınlarda vardır. Üreme, adet düzeni ve menapozdan sorumludur. Fazlası meme kanseri, depresyon gibi birçok duruma sebep olur. Az olması durumunda ise sivilce, saç dökülmesi gibi etkiler yaratır.
4. Progesteron Hormonu: Kadınlarda bulunur ve yumurtalıklardan salgılanır. Bu hormon vücudu hamileliğe hazırlar, hamile kalındığında ise hamileliğin sürmesine yardım eder. Hamilelik gerçekleşmediğinde seviyesi düşer ve regl gerçekleşir. Cinsel istek seviyesinde de rol oynar.
5. Testesteron Hormonu: Erkeklik hormonudur. Erkek üreme organların gelişip, işlemesini sağlar. Kasların gelişmesinde, boy uzamasında, vücut kıllarının büyümesinde de rol oynamaktadır.
6. Serotonin Hormonu: Mutluluk hormonu olarak da bilinir. Serotonin modun artmasını sağlayan bir hormondur. Ek olarak öğrenme, hafıza, uyku düzeni, sindirim gibi birçok fonksiyonda rol oynar. Serotonin dengesizliğinde beyin, modu düzenleyecek kimyasalları salgılayamaz hale gelir. Serotonin azlığı depresyon, karbonhidrat isteği, kilo alma gibi sonuçlar doğurur. Çok fazla salgılandığında ise kafa karışıklığı ve fazla heyecan gibi belirtiler baş gösterir.
7. Kortizol Hormonu: Böbrek üstü bezi tarafından salgılanır. Sağlık ve enerji veren hormondur. Fiziksel ve psikolojik stresi yönetmekte büyük önem taşımaktadır. Strese girdiğimiz zaman, vücut stresle savaşmak adına kortizol hormonuna başvurur. Fazla olması kolestrol, yüksek tansiyon, ülser gibi problemlere sebep olur. Az olması ise kronik yorgunlukla kendini gösterir.
8. Adrenalin Hormonu: Böbrek üstü bezi salgılar. Panik durumunda hızlı karar alabilmemizi ve harekete geçebilmemizi sağlar. Hızlıca kana salgılanarak organlara harekete geçmesini söyler.
Kaynak
https://www.jagranjosh.com/general-knowledge/list-of-important-hormones-and-their-functions-1516176713-1
https://www.thewellforhealth.com/blog/5-important-hormones-and-how-they-help-you-function
https://www.thewellforhealth.com/blog/5-important-hormones-and-how-they-help-you-function
Bir önceki yazımız olan Kanser Hastaları ile İletişim başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.