Ana sayfa Genel Yeşil Yerlerde Yaşamak Bilişsel İşlevleri Arttırıyor

Yeşil Yerlerde Yaşamak Bilişsel İşlevleri Arttırıyor

98
https://pixabay.com/tr/vectors/park-%c5%9fehir-park%c4%b1-insanlar-y%c3%bcr%c3%bcmek-7153125/
Bu içerik Klinik Psikolog Esra Sarıçamlık tarafından hazırlanmıştır.

Orta yaştaki bilişsel işlev bir kişinin yaşamında daha sonra bunama geliştirip geliştirmeyeceğinin güçlü bir göstergesidir. Boston Üniversitesindeki Halk Sağlığı Okulunda yeni bir araştırma yapıldı. Yerleşim bölgelerinde artan yeşil alanların orta yaşlı kadınlarda biliş işlevini iyileştirmeye yardımcı oluyor. Ek olarak bu ilişkinin depresyondaki bir azalma ile açıklanabileceğini buldu.

Çalışmada, kişinin evinin ve çevresindeki mahallenin etrafındaki yeşil alana maruz kalmanın, işlem hızını ve dikkatini artırabileceğini ve ayrıca genel bilişsel işlevi artırabileceği bulunmuştur. Sonuçlar ayrıca depresyonun azalmasının yeşil alan ve biliş arasındaki ilişkiyi açıklamaya yardımcı olur. Parklara, topluluk bahçelerine ve diğer yeşilliklere maruz kalmayı iyileştirilmiş zihinsel sağlıkla ilişkilendiren önceki araştırmaları desteklediğini gösterdi.

Araştırmacılardan Dr. Maria Pescador Jimenez “doğanın sağlığı iyileştirmesinin başlıca yollarından bazıları, insanların psikolojik stresten kurtulmalarına yardımcı olmak ve insanları arkadaşlarıyla dışarıda sosyalleşmeye teşvik etmek, her ikisi de zihinsel sağlığı artırmaktır” diyor. Yürütülen çalışmada araştırmacılar, yaş, ırk ve bireysel ve mahalle sosyoekonomik durumuna göre ayarlayarak, yeşil alanlara maruz kalmanın psikomotor hız ve dikkatle ilişkili olduğunu buldu. Ancak öğrenme veya işleyen hafıza ile ilişkili olmadığını buldular.

Araştırmacılar depresyona ek olarak, yeşil ve bilişsel işlev arasındaki ilişkiyi açıklamada hava kirliliği ve fiziksel aktivitenin potansiyel rollerini de incelediler ve aracı faktör olarak yalnızca depresyon kanıtını buldular.

Jimenez, teorik olarak yeşil yerlerin, özellikle kadınlar arasında bilişsel gerilemeyi yavaşlatabileceğini gördü. Ancak bu sistemi daha iyi kavramak için araştırmaların sürmesi gerekmektedir. Bu sonuçlara göre, klinisyenler ve halk sağlığı yetkilileri, yeşil alana maruz kalmayı depresyonu azaltmak ve böylece bilişi artırmak için potansiyel bir faktör olarak değerlendirilmelidir. Politika yapıcılar ve şehir plancıları, bilişsel işlevi iyileştirmek için günlük hayta daha fazla yeşil alan eklemeye odaklanmalıdır.

Çalışmanın diğer ırksal/etnik popülasyonlar arasında tekrarlanması gerekir. Ek olarak daha uzun süreler boyunca bilişsel gerileme ile olan ilişkilerin değerlendirilmesi amaçlanmaktadır.

 

Kaynakça:
  1. Marcia P. Jimenez, Elise G. Elliott, Nicole V. DeVille, Francine Laden, Jaime E. Hart, Jennifer Weuve, Francine Grodstein, Peter James. Residential Green Space and Cognitive Function in a Large Cohort of Middle-Aged WomenJAMA Network Open, 2022; 5 (4): e229306 DOI: 10.1001/jamanetworkopen.2022.9306

 

 

Bir önceki yazımız olan Otizmde Erken Teşhis Hayat Kalitesini Arttırıyor başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here