Ana sayfa Kendine Yardım Kaygılı Çocuklar İçin Rahatlatma Teknikleri

Kaygılı Çocuklar İçin Rahatlatma Teknikleri

1477
https://pixabay.com/tr/illustrations/aile-mutlu-portre-bak%C4%B1m-kad%C4%B1n-2855812/

Kaygıyı kontrol etmede, gevşemeyi ve rahatlamayı öğrenmek önemli bir baş etme becerisidir. Kaygılı bireyin vücudu yay gibi gerilir, kas ve eklem ağrıları duyumsar, hareket ederken ağrı veya zorluk ifade edebilir. Kaygı, uyku ve beslenme alışkanlıklarını olumsuz etkiler. Kaygılı kişi halsiz hissedebilir, yerinden kalkmak istemez, çok yorgundur veya huzursuz, kıpır kıpır ve gergin olabilir. Kaygı ile başa çıkarken beden duyumlarını fark etmek ve bedeni rahatlatmak kaygıyı kontrol etmeye yardımcı olur.

Öncelikle çocuğunuzu gözlemleyin ve sorular sorun.

  • Beden duyumları neler?
  • Herhangi bir ağrısı var mı? Baş, boyun, sırt, kol, bacak, diz, bilek, karın, bağırsak vs.
  • Enerjik mi, dinç mi, canlı mı, halsiz mi, yorgun mu, gergin mi?
  • Uykudan dinlenmiş uyanıyor mu?
  • İştahı nasıl? Artmış mı, azalmış mı?

Çocuğunuzun beden farkındalığını sağladıktan sonra gevşeme egzersizleri uygulayabilirsiniz. Bu egzersizleri hafif ve rahatlatıcı bir müzik eşliğinde de yapabilirsiniz.

Aşağıdaki egzersizi okul öncesi çocuklar için 10-15 dakika boyunca uygulayabilirsiniz. Özellikle uyku öncesi yapıldığında çocuğu derin ve rahat bir uykuya hazırlar. Öfke nöbeti, ağlama krizi, kardeş /arkadaş kavgası gibi durumlardan bir süre sonra çocuk yatıştığında da uygulanabilir. Gevşemeden önce çocukla iş birliği kurulmuş olmalıdır, çocuğun istekli olması sağlanmalıdır. Anne ya da baba gibi uygulayan kişi de egzersizlere katılabilir. Ailece de yapılabilir.

Çocuğunuzu ayaklarının yere değdiği alçak bir sandalyeye oturtun. Bedenini rahat bir pozisyonda gevşetmesini isteyin. Bu gevşeme egzersizlerini uygularken sık sık göz teması kurun ve göz temasını sürdürün. Önce nefes alarak başlayın.

“Karnında bir balon olduğunu hayal et, derin bir nefes alarak balonu şişir, iyice şişir. Beşe kadar say ve yavaş yavaş nefes ver, bedenin sönmüş bir balon gibi gevşesin. Derin bir nefes al, ağacın üstünde bir sürü elma var! Haydi ellerinle en yukardaki elmaları topla. Bir …. İki …. Üç …. dört …. beş ….. Şimdi ellerini yanlarda salla …. tekrar salla ve nefes al ve ver.”

“Haydi yeni bir hareket deneyelim, sağ elini göğsünün üstüne koy ve çok hafifçe göğsüne vur, pat … pat… pat…. Sol elini göğsünün üstüne koy ve hafifçe göğsüne vur. pat … pat … pat… ve nefes al ve ver.”

“Haydi ayağa kalk, ayakların yere sağlamca bassın ve başını geriye doğru it ve tavana bak. Nefes al ve nefes verirken başını aşağı eğ. Tekrar et ve başını arkaya bırak ve nefes al ve başını öne getirirken nefes ver.”

“Şimdi kolunu öne doğru uzat, avucunu sık ve beşe kadar say ve avucunu aç , diğer kolunu öne uzat avucunu sık ve beşe kadar say ve bırak. Bir küçük nefes çalışması daha yapalım. Derin bir nefes al ve verirken aaaaaa diye ses çıkar. Boynunu bir kaplumbağa gibi içine bastır ve sonra yukarı uzat. Karnını içine çek, iyice sık…bir…iki..üç…ve gevşet. Tekrar et. Nefes al ve ver.”

“Öne doğru eğil ve sırtını gevşet ve tekrar doğrul. Sağ bacağını öne uzat ve ger ve gevşet. Sol bacağını öne uzat ve ger ve gevşet.”

“Şimdi yavaşça yere uzan, gözlerini kapat, kendini sakin bir bahçede hayal et. Ilık bir hava olduğunu hisset, etraftan gelen çiçek ve doğa kokularını duy, kuş seslerini işit. İyice gevşe.”

Rahatlama egzersizini çocuğunuza uyguladığınız hafif bir masaj ile bitirebilirsiniz. Baş, omuzlar, sırt, bacaklar ve ayaklarını ovarak gevşetebilirsiniz.

 

Bir önceki yazımız olan Sosyal İzolasyon Sürecinde Artan Boşanmalar başlıklı makalemizde boşanma, çift aktiviteleri ve çiftler için öneriler hakkında bilgiler verilmektedir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here